Zaman içinde, üretilen tütünden çeşit çeşit sigaralar ve benzeri tütün içecekleri yapıldı. Ancak zaman içinde tütünden yapılan sigara ve benzeri içeceklerin sağlık açısından son derece zararlı olduğu ortaya çıktı. Her türlü hastalığın tetikleyicisi sigara, insan vücudu üzerinde kalıcı tahribatlar meydana getirmektedir.
Sigaranın solunum yolları üzerinde çok büyük zararları olduğu bilinmektedir. Nitekim sigara, üst solunum yollarında kanserojen etki yapar. Akciğer kanseri, ağız, damak, gırtlak kanserleri %90 sigaraya bağlı olarak ortaya çıkar. Kalp hastalıklarının %25’i sigaradan kaynaklanmaktadır.
Sigarada, son derece zehirli bir gaz olan karbon monoksit var. Doğal uyuşturucu olarak bilinen nikotin, kanser yapıcı bir madde olan katran, hidrojen siyanür, amonyak, formaldehid gibi zehirli maddeler içermektedir. Metaller, radyoaktif maddeler amonyak, aseton, arsenik, asetik asit, benzen, bütan, fenol, kadmiyum, kurşun, metanol, naftalin gibi bir çok zehir içermektedir. Neredeyse tüm zehirleri ihtiva etmektedir. Bütün bunlara rağmen insanlar yine de bunu içmektedirler. Ta ki ciddi sağlık sorunları yaşayana kadar. Sigarayı bırakamayacağını ifade eden bir çok insan ciddi sağlık sorunu yaşayınca bırakmaktadır. Ancak sigaranın vücuda verdiği tahribat yerinde kalmaktadır. Ve giderilmesi de çoğu zaman mümkün olmuyor.
9 şubatın sigarayı bırakma günü olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Bunu senenin belirli günlerinde ifade etmek yeterli değil tabii. Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmayı teşvik eden, dumansız hayat öneren kamu spotları televizyonlarda son zamanlarda yaygın şekilde yayınlanmaktadır. Akciğerinin karaciğer gibi olduğuna vurgu yapanı, beyin ve kalp rahatsızlığı geçirdikten sonra sigarayı bıraktığını anlatanları görmekteyiz.
Ergenlik yaşlarında çoğu zaman da bir özenti ile sigara içilmeye başlanmaktadır. Anne ve baba, evde sigara içiyorsa çocuklarına ne kadar da ‘bu zararlıdır içme’ dese de bir fayda sağlamaz. Çocuklar, ‘zararlıysa sen neden içersin’ diye düşünür. Çok ilgilerini çekerse denemelerini sağlayıp içilenin bir duman olduğunu ve zararı olduğunu göstermek gerekir. Bunun ötesinde anne ve baba olarak siz de sigara içmeyeceksiniz.

Üniversite günlerimde Siyasal Bilgiler Fakültesi, Basın Yayın Yüksek okulunda okurken konu sigara içimine gelmişti bir derste. Sanırım Muammer Aksoy hocamızdı. ‘Çocuklar, içki içmeyi bir derece anlıyorum. Nihayette boğazınızdan bir sıvı geçer, ancak sigara içmek neyin nesi. Duman içmek ne demek? İçmeyin’ diye tavsiyede bulunmuştu.
Tabii sigara, içilmesinin ertesi günü sizi öldürmez. Zamanla içindeki zehirli maddeler, organlarınıza ve de vücudunuza zarar verir. O zaman da iş işten geçmiş olur.
Sigara paketlerine sigaranın öldürdüğü yazılmasına rağmen içenler, bu uyarı yazıları yokmuş gibi hareket etmektedirler. Sigarayı bırakma günü nedeniyle yayınlanan haberlerde dünyada sigaradan yılda 60 milyon insanın öldüğü belirtildi. Ayrıca bir sigaranın insanın ömründen 12 dakika aldığına da vurgu yapıldı.
Sigara üretimi başladığı yıllarda onun tüketimini teşvik eden tanıtımlar ve reklamlar yoğunluktaydı. ‘Sigaramın dumanı yoktur yarin imanı’ gibi sözlerle türkülere konu olmuştur. Ancak yıllar sonra zararları ortaya çıkınca onun tüketimini kısıtlamak için tedbirler alınmaya başlandı.
Sigaranın zararlarına karşı önce uçaklarda daha sonraları da kapalı alanlarda içilmesine bir çok ülkede yasaklar getirildi. Sigara paketlerine insan sağlığına zararlı olduğunu belirten ifadeler yazılmaya başlandı. Yasaklar kadar bilinçlenmek de önemli. Sigara ve zararlarını okullarda küçük yaştan öğretirsek sanırım daha sağlıklı nesiller yetiştirebileceğiz.
Sigara içenlerin arzu etmeleri halinde bırakabileceklerine inanırım. Yeter ki kararlılık göstersinler. Sigara aklılarına geldiğinde dikkatlerini başka tarafa vermeleri, gerekirse sakız çiğnemeleri ve de şeker emmeleri kendilerine yardımcı olacaktır. Hayat sürecinde insan zaten istemeden bazı sağlık sorunları yaşayabilir. Bir de sigaranın sağlığınızı bozmasına izin vermeyin. İçmeyin ve de çevrenizde içirmeyin. Dumansız hayatı benimseyin. Çünkü dumansız hayat sağlıktır. Kendiniz ve sevdikleriniz için sağlıklı olmalısınız.