Artık radikal önlemler dışında önlemlerle gidişatı terse çevirme ihtimalimiz olamayacağını yüzümüze baka baka söyledi.
Vallahi de söyledi, billahi de söyledi!
Yani haftalardır önlem alınmalı, hastanelerimizin öyle yoğun bir korona hastasına yardım sunma ihtimali olmadığı aşikâr. Aşıyı, tedaviyi olması gerektiği gibi sürdüremiyoruz.
Hiçbir şeyin artık kontrolü bizde değil dedik.!
Yok!
Sonunda bizi mahvettiler, oracığa salıverdiler…
Adeta saldım çayıra mevlam kayıra mantığı ile bugünlere geldik…
Lefkoşa ve Girne’deki kapanmanın kayda değer sonuçlar alıp almayacağı hususunda ciddi endişeler de var.
Lefkoşa ve Girne’de daimî ikametgahı bulunup Lefke’de, Karpaz’da, Mağusa’da kalabileceği başka bir ev veya ikamet yeri bulunan kişilerin durumları bilinmeksizin oralara geçici süre ile göç edebileceği, bölgesel kapanma nedeniyle zaten işe ve okula gitmek zorunda kalmayacak olanların mesafeyi de kafalarına takmadan başka bölgelere gitme şansları varsa bunu değerlendireceklerini biliyoruz.
Hadi bu son derece sorumsuz olup, durumun ciddiyetine karşın bencillikedebilecek az sayıdaki kişi…
Peki ya Lefkoşa’a giriş çıkış olmaması, Girne’ye giriş çıkış olmaması ne demektir? Farkında mısınız? Bu çok güzel bir şey demek…
Aslında Güzelyurt tarafından gelip Mağusa’ya geçecek olanın geçememesi ve İskele üzerinden Mağusa’ya erişmesi mi demektir? Evet.
Girne hudutlarından geçiş yolları harici yol var mıdır? Bildiğim yoktur… (Tarla, dağ, bayır hariç)
Girne ve Lefkoşa’daki kapanmanın genel olarak ülkeyi kapattığı açıktır. Bu da aslında akıllıca bir kıvraklıkla yapılmakla birlikte tam olarak bir kapanma mıdır yoksa değil midir sorularını akla getiriyor?
***
Şimdiden sonra artık yurttaşlara da kendi güvenliklerini sağlayarak çıkmamaları, bulaşa sebep olacak davranışlar göstermemeleri için gerekli sorumluluğu göstermeleri gereklidir.
Olmasını istediğimiz şey 1 Temmuz’dan bu yana yaşananlar sonucunda zaten buydu.
Üstüne yılbaşı gecesi de eklenince kaçınılmaz son haline gelen bu tam kapanma bir nebze olsun moral oldu.
Şimdi artık hastalanmamak için biz kendimizi korumayı esas almalıyız. Dahası eğer temaslı olma ihtimaliniz varsa lütfen es geçmeden gerekli önlemlerin alınması için gereğini yerine getirmeliyiz.
Tamamen yurttaş sorumluluğu için elimizden geleni yapmak zorunluluğu nedeniyle gerekli duyarlılık için haydi iş başına.
Lefkoşa için sadece 7 günlük bir süreç var. Sokağa çıkmak zorunda değilseniz n’olur çıkmayın.
Unutmayın ki sağlıklı olabilirsiniz ve hastalık sizi kolaylıkla etkilemeyebilir. Lakin sizin virüsü taşıma ihtimaliniz var ve bir başkasının ölümüne sebep olabiliriniz.
Anneniz, babanız, aile büyükleriniz, bebeğiniz sizin yüzünüzden zorda kalabilir, hastalanabilir ya da ölebilir.
Ne olur az duyarlılık!
Bugünlerin ne kadar kısa sürede atlatılabileceği bizim elimizdedir. Aylardır onaylayamayacağımız uygulamalar yapılabilmesine sebep olan kararlara imza atan 2 farklı hükümet bize kan kusturdu. Belli ki artık onlar da bunun başka yöntemlerle çözülemeyeceğinin farkına vardı. Ve sonuç tam kapanma oldu.
27 Ocak itibarı ile akşam saat 20.00 sonrası, sabah 05.00’e kadar evden çıkmayacağız. Elzem bir alan olarak belirlenen bir iş kolunda değilseniz, doktora ya da eczaneye gitmeyecekseniz, aşı için hastaneden çağrılmamışsanız çıkmayın!
Market alışverişi için her gün çıkmanıza gerek yok.
Gerekirse bunu kapıya hizmet sağlayan kuruluşlar aracılığı ile sağlayın.
Adım adım son bir kez temizlenelim.
Temaslımız, pozitifimizortaya çıksın ki sonrasında getirilecek öğrenciden, açılacak iş koluna kadar gereğini yerine getirelim.
Evet sonsuz imkanları olan bir devlet yok. Ancak bu devlet doğru kararlaralamayan idareciler yüzünden her geçen gün daha da yıpratıldı.
Şimdi bizim bilinçle, duyarlılıkla davranmamız gerekli.
Haydi eve!
Haydi kararlara uymaya!
Haydi kendimizi ve sevdiklerimizi korumaya…
Dr. Çiğdem DÜRÜST