Kudret Özersay’ın çok anlamlı cümlelerle yaptığı açıklamaları iyi bir özeleştiri ve aynı zamanda ışık tutar nitelikte.

3 vekilin bir operasyon sonucunda istifa etmiş olduklarından hiç kimse bir an şüphe etmedi. Hükümet kurma çalışmalarında ne siyasal partilerin kurulduğuna ne parti değiştiren vekillere şahitlik etmişliğimiz vardır bizim.

Biz kaçın kurasıyız!Onlar, rahatsız olup istifaettik ve sonrasında bağımsız ve birbirimizden ayrı davranacağız deseler de buna inanmamız asla beklenemez zaten!

Kudret Hoca bir Kıbrıslıtürk olarak, entelektüel bir insan olarak, belki bir akademisyen olarak, ahlakı, etik değerleri ve birçok açıdan çok siyasetçiden çok daha temiz biridir. Çok açık bir şekilde buna yürekten inanların olduğunu ifade edebiliriz. Lakin siyasette kendisinin de ifade ettiği gibi tecrübesizdi. Kamu işleyişi ve bürokraside de tecrübesizdi.

Dahası yanına “seçtiği” birçok kişinin, siyasi rant çemberi alışkanlıkları nedeniyle benzer bir tavır sergileyeceğini düşünemedi. Ya da rüzgâr iyiydi diye şimdilik bunula devam edip sonunda nasılsa düzelir dendi.

Biliyor musunuz, sonra parti Özersay’ı aştı. Onun önüne geçildi. Yola çıktığı ilkelerinden vazgeçmek ve yol arkadaşlarına uymak zorunda kaldı. Ki bu plansızlıktı…

Bu esnada bazı saptamalarının sonucunu alacağına inandı fakat yoluna çıkan taşları hem nasıl devireceğini bilemediğinden hem de aslında bazı zamanlarda da geleneksel Kıbrıslı Türk siyasetine göre devrilmemeleri gerektiğini kestiremeden siyasette yalnızlaştı.

Baştan beri yalnız yürüyor görüntüsü sergilediğinden sonunda ne acıdır ki siyasette de yalnızlaştırılarak bugünkü sonuca varıldı.

Şimdi artık HP ile zirvede olduğunu zannedenlerin şahsi birer siyasi mücadeleyle nasıl kalıcı olacakları meselesi gündeme gelirken, ne acıdır ki istifa eden vekillerle ilgili görüşümüz, harcanma potansiyellerinin yüksekliğidir.

ÇünküHP rüzgârıyla seçilmişlerdi ve diğer tüm partiler içindeki mücadeleler yeni birilerinin kabul ettirilmesi noktasını engellemektedir.

Çok pat pat söylediğimi düşünebilirsiniz ama net düşünce açıkça bu!

***

Kudret Hoca özeleştiri yaparak hatanın kendi üzerine alacağı kısmını üstlendiği açıklamasında ne acıdır ki yine bireysel oldu. Oysa artık diğer bakanları ve idarecileri ile birlikteher şey ortaklaşmıştır. Öyle değil mi?

Yoksa hakikaten bir emir komuta zinciri vardı da onlar hep direktif mi uygulamışlardı?

Öyle olmadığını, diğer bakan ile idarecilerin siyasi yaşamın dışındaki alanların anlamak mümkün.

***

İlk günden itibaren çokça tespitle icraatta sözlerine yetişememe riskini vurgulayıp durduk. Halbuki küçük hedeflerle inanç geliştirici adımlar çok büyük işler başarılmasa da toplumu rahat ve inanca sürüklerdi…

Ki bu durum siyasetimizde muhalefetin de sendikacılığın da sivil toplumun da tıkanma sebebidir.

***

Toplum siyasette yeni yüzler arıyordu ama yeni üsluplarla siyasete girsinler istiyordu. Eski gelenekleri sürdürecek mirasçıları değil.

HP’yi zor günler bekliyor. Orası net!

Dr. Çiğdem DÜRÜST