Global bağlamda dünyayı etkisi altına alan ekonomik sarsıntılar, sosyal devlet yapısını oluşturmayı başarmış, kamu bilincini ve sorumluluklarını yerine getirmeyi ödev haline getirmiş halklar, bu sarsıntıları hafif bir hissiyatla geçirirken, yine gelmesi olasısı daha büyük bir sarsıntı içinde hazırlıklar yapmayı sürdürüyor.
* * *
Konu ekonomi oldu mu, alılan yanlış kararların yapıcı eleştirileri haricinde, siyasilerin tamamının hep birlikte çalışmayı başarıp, ekonomiyi canlı ve üretken tutmayı başarıp, ayakta durmayı başarıyor bu ülkeler. Çünkü bilirler ki ekonomik çöküntü peşi sıra bir çok aşılamayacak sorunu da peşinden sürükler.
* * *
Sosyal çöküş başlar mesela, üretimde aksamalar başlar ve ülkeyi dışa borçlu hale getirebilecek buhranlara sokar. Gittikce daralan halklar suça meyletmeye başlar, bunun devamın da ise huzur yıkılır yerine kaotik, cehennem gibi bir ülke kalır.
* * *
Tüm bunları ön gören sosyologların raporları ise yükselmiş ve ya zenginleşmiş medeniyetlerdeki siyasileri uyaran haritalar çizerler, bilimin varlığı ile devreye giren siyasiler ise bu haritayı doğru okuyup analizlerini, günü birlik değil ilerici bir düşünce ile donatıp hayata geçirirler.
* * *
Şimdi dönüp bu küçümen adanın yarısına bakalım, az önce anlattığımız o kötümser tablonun hayata geçmiş halidir. Bu da yetmezmiş gibi yöneticilerin kim olduğu belli değil, yöneten olduğunu iddia edenlerin ne olduğu da belli değil. Bu kaos ortamında zam yağmurları yetmezmiş gibi dövizin yukarıya fırlaması ile halk tam bir hiçlik içine düştü.
* * *
Ve bilir misin hayatta en tehlikeli insan kimdir? Kaybedecek hiç bir şeyi kalmamış insanlar. Ve artık bu ada yarısının kaybedecek çok az şeyi kaldı, o da ellerinden söke söke alınacak ve sonra işte beni esas endişeye düşüren kısım orası.
* * *
Buradan tüm siyasilere ya da ülkeyi yönettiğini idea edenlere artık kimseler? Sesleniyorum derhal ama derhal, bir araya gelmeyi başarıp en azından halkların varlığından güçle, geçenizi gündüze katıp belki günleri günlere ekleyen görüşmeler, görüş alış verişleri yaparak, yani bu ortamı çözebilme ihtimali ne varsa masaya yatırıp bir an önce hayata geçirin.
* * *
Sokakta sandığınızdan daha büyük ve tehlikeli bir öfke yükseliyor, çünkü insanlar bir bir kaybediyor değerlerini. Tekrar söylüyorum derhal bir ekonomik çözüm üretin hemen.
* * *
Behiç Anibal…