DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy tarafından hazırlanıp sunulan “1. Kuvvet Medya” programına, DAÜ İletişim Fakültesi öğretim görevlisi ve fotoğraf sanatçısı İsmail Gökçe konuk oldu.

Fotoğraf, habere gerçeklik katıyor

Fotoğrafın, gerçek hayattaki görüntünün birebir kopyası olarak tanımlanabileceğini belirten Gökçe, ilk fotoğrafçıların aslında ressamlar olduğunu ifade etti. Gökçe, ilk fotoğraf makinelerinin dakikalarca süren tek bir kare çekiminin günümüz teknolojinde saniyelere düştüğünü belirtti. İnsanların yaşadıkları anları ve olayları belgelemeye başladıklarını dile getiren Gökçe, böylece basın fotoğrafçılığının doğduğunu ifade etti. Fotoğraftan önce gezetelerde olayların çizimlerle resmedildiğini belirten Gökçe, hatta fotoğraf makinesinin kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda çizerlerin fotoğraflara bakarak olayları resmettiklerini, çünkü o dönemde henüz fotoğrafın gazeteye basımı için gerekli olan teknolojik imkânların bulunmadığını ifade etti. Fotoğrafın habere gerçeklik kattığını vurgulayan İsmail Gökçe, fotoğraf aracılığıyla haberin güvenilirliğinin de arttığını söyledi. Fotoğrafların habere güvenilirlik ve gerçeklik kattığı gibi, kötü kullanıldığı zaman insanları manipüle edebildiğini de belirten Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, bunun tarihte çok örneği bulunduğunu söyledi.

Foto muhabirinin varlığı, olayları tetikleyebiliyor

Bazı olaylarda, eylem yapan kişilerin, foto muhabiri olay yerindeyse daha aşırı tepki koyabildiklerini ifade eden Prof. Dr. İrvan, özellikle savaş fotoğrafçılarının çok dikkatli olmaları ve tarafların şiddet kullanarak mesaj vermelerine alet olmamaları gerektiğini söyledi. Eylemcilerin foto muhabirlerini, mesajı ileten kişiler olarak gördüğünü ifade eden Prof. Dr. İrvan, gazetecilikte dengenin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. “Olay esnasında foto muhabirlerinin olay yerinde olması gerekir, ama onların varlığının da başlıbaşına tetikleyici bir işlev üstlenmemesi gerekir” diyen Prof. Dr. İrvan, bu dengeyi kurmanın çok zor olduğunu da sözlerine ekledi.

“Evvel Zaman İçinde” sergisi

Gazimağusa’nın 34 eski fotoğrafı ile aynı yerlerin günümüz hallerini yansıtan fotoğraflarının sergilendiği fotoğraf sergisi hakkında bilgiler de veren İsmail Gökçe, eski fotoğraflarla birlikte günümüz fotoğraflarının da siyah beyaz olarak sergilendiğini söyledi. “Günümüz fotoğraflarının renkli olması durumunda ilgi ister istemez onlara kayabileceği için siyah beyazı tercih ettik” diyen Gökçe, Gazimağusa’daki zaman içindeki değişimi göstermeyi amaçladıklarını belirtti.