Her zamankiden farklı bir seçim olacak.O kesin

Bir taraftan pandemi üzerine birde hükümet krizi eklenince işler dahada karıştı.

Seçime son 4 gün kala adayların oy istatistiklilerininde allak bullak olduğunu düşünüyorum.

Hani Gezici bir anket daha yapsa inanın oda şaşıracak.

Bir kere sandığa gitmek istemeyen çok kişi var.Özellikle 65 yaş üzeri kesim bu defa beni kimse aramasın modunda.

Az bir kesim değil neredeyse seçmenin %10’u

Buna birde kapısına gidilmediği için buna güceneneleride ekleyin.

Alıştık ya adaysanız her evden içeri girmeli seçmende isteklerini sıralamalı.

Kanımca bu seçimde sandığa gidecek olanların büyük bir kısmı mecburiyetten orada görünmek zorunda olanlar.

Ayrıca herhangi bir parti ile organik bağı bulunmayan politik yetkinliği yüksek seçmenlerin de büyük bir kısmı bu seçimde sandığa gitmeyecek.

Daha öncede söyledim.Belkide tarihimizin en düşük katılımlı seçimi olacak.

Senpatizanlarını sandığa taşımayı başarabileneler yine en büyük avantaja sahip gibi görünüyor.

Kimin 2. tura kalacağınıda en çok bu belirleyecek.

Yani bugüne kadar içinden çıktığı parti tabanını koruyup kollayan ve güçlü tutan bir adım önde olacak.

Ersin Tatar hükümet olmanın avantajlarını iyi kullandı.Yalnız son Maraş açılımı Ersin Tatara oy kazandırmaktan çok oy kaybettireceğe benziyor.Bu kadar tecrübeli bir partinin bunu nasıl göremediği anlaşılır gibi değil.Yinede 2.turun en avantajlı adayı.

Kudret hoca hükümeti sonlandırması ile oy kazanır mı .Sanmam.Çünkü bunu halka anlatacak çok fazla zamanı yok.Partisinin gücü ise kendisini 2.tura taşımaz.Partisi dışındaki seçmenden oy alır mı .Eskisi kadar olmasada .Evet.

Tufan Hoca birikimi ile ön plana çıkan bir aday.CTP'nin eski katı ideolojisi yerine daha ılımlı bir siyaset güdüyor. Fakat partisinin onu 2.tura taşıyacak güçten yoksun olduğunuda belirtmek isterim.Buna birde partisi içinde eski siyaset anlayışını sürdürenleri düşünürsek .İşi oldukça zor.

Serdar Denktaşın partisi eski gücünde değil.İyi bir propaganda dönemi geçirdi.Yalnız halkın hafızasında nasıl bir yerde olduğunuz önemli.Bu düşünce sağda solda boşta duran oyları almaya yeter mi?Cevabı 11 Ekim Pazar günü göreceğiz.

Sayın Akıncı bu son süreçte oldukça yoruldu.Geçmişte almış olduğu oyları alamayacağı kesin.Ombudsman ve Kamu hizmeti komisyonluğu bana göre Cumhurbaşkanlığı döneminde yapmış olduğu en önemli işler.Birde çevre konusundaki çabası tabii.Türkiye ile küslüğü ise kendisine olumsuz yansıyacak olan.Bunlar kendisini 2.tura taşır mı.Zorlanır.

Erhan Arıklı Hoca güçlü hatip yeteneği ve aslında çokta yerinde ve gerçekçi tesbitleri ile mecliste olması gereken biri olmasına karşın partisinin toplumda oluşturduğu ayrılıkçı algının sonuçlarını yaşayacak.

Bu arada Kudret Hoca ile Tufan hocanın 2.turda karşılaşmasını isteyen büyük bir kesim olduğunuda belirtmeden geçmeyim.

Tabii tüm anketler ve bizlerin söyledikleri de varsayımdan ibaret .

Tüm iş tabii ki yine Kıbrıs Türk insanına yani seçmene bağlı.Çünkü aslında kazanacak olanda kaybedecek olanda o.

Seçmenin oy verme kriterine.Oy verirken önceliğinin ne olduğuna.Neden ve niçin seçtiğine.

Seçmen davranışına etki eden faktörler konusu siyaset biliminin en temel sorunsalı. Dolayısıyla bunun hızlı bir cevabı yok"

Seçmenlerin neye inandığı çok önemli

Araştırmalara göre liderlerin ne söylediğinden çok seçmenlerin neye inandığı/inandırıldığı ve politik yetkinlik duygusu sonucu belirlemekte.

Ancak, seçmenlerin tümünde güçlü parti aidiyeti olmadığından ve sonucu genellikle parti aidiyeti görece düşük, ama sandığa giderek fark yaratacağını düşünen, politik yetkinliği yüksek seçmenlerin belirlediğinide unutmamak lazım.Bu seçimde sandıktan çok fazla göremeyeceğimiz yani.

Şimdi bizim seçmenimiz hangi kritere göre oy verecek.Oy verirken önceliği hangi düşünce olacak.

Cumhurbaşkanını seçerken Kıbrıs Türk halkının günün şartlarına uygun menfaatlerinide gözeterek Kıbrıs sorununda üstleneceği misyona mı oy verecek,İyi insan olduğuna mı bakacak,güven veren ve birikimli birine mi yoksa ideolojisine mi oy verecek?

Benim tercihim seçmenin Cumhurbaşkanını seçerken;

Önce Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türk halkının genelinin günün şartlarına uygun menfaatlerinide koruyan misyona sahip birini tercih ederken 2. olarak güven veren ve birikimede sahip olup olmadığınada bakması yönünde.

Duygusal değil mantığı ile karar vermesi.

Çünkü inanın mantıklı bir seçim bize daha güvenli ve daha sorunsuz bir yaşantı sunarken duygusal bir seçim bir kumar gibidir; tutarsa kazandınız tutmazsa battınız.

Göreceğiz.