Bu gün 8 mart emekçi kadınlar günü, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya kadınlar günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. Evet bu tanım birleşmiş milletler tarafından yapılır. Önemi tanımından daha değerli bir gündür, önemine gelince de sivil farkındalık günü, kadınlar ve kızlar günü, anti-cinsiyetçilik günü, ayrımcılıkla mücadele günü.
* * *
Bu günün önemi farkındalığı artırmaktır, ancak yalnızca bir gün alınan bir çicek değil, her gün yan yana ve omuz omuza mücadele gerektiren bir durumdur. Kadınlar bu mücadeleyi yüz yıllardır vermektedir ve bu günlere gelene dek, bu uğurda çok kadın öldürülmüş ve ya türlü işkencelerle insanlık dramı yaşanmasına sebep olunmuştur. Tüm bunların sebebi cinsiyet farkı değildir, zihniyet farkıdır.
* * *
Günümüzde de durum şekil değiştirsede halen, cinsiyetçi zihinlerin çeşitli tür ve şekilde şiddeti devam ediyor. Bu illede atılan bir tokat değil, çok daha derin yaralar açabilen cinsiyetçi tavırlar olabiliyor. Kadın eğitimdir, kadın sanattır, kadın kültürdür, kadın medeniyettir ve kadın emektir. Bunları anlamak için yapılması gereken tek şey, insan olabilmeyi başarabilmekten geçer. Kadın her işini yapabilecek ve de her istediğini gerçekleştirebilecek güçtedir, yapılması gereken kadının yapabileceklerine basit zihinlerle karşılık aramadan, kadının yanında olabilmektir, karşısında bir rakip edasi ile değil.
* * *
Ülkemizde maalesef cinsiyetçilik sanıldığından fazladır, bu yalnızca kadınlara değil LGBT üyelerine de çok şiddeti bir biçimde uygulanmaktadır. Bu insanlık ayıbı olarak sayılabilecek cinsiyetçi duruş, bu ada yarısında medeniyetten ne kadar uzak olduğumuzu da göstermektedir. Her bir bireyin yaşam hakları var, ve bu haklar toplumun her bir bireyi tarafından korunmalıdır. Görev hepimizindir, yoksa hiç bir biçimde, yükselemez hatta yere çakılan, sayısız topluluklar gibi yok olur gideriz.
* * *
Sevgili okur; bu cinsiyetçi zihin yapısına sebep olan, her ne varsa bunun ne kadar bağnaz ve kurtulunması gereken bir durum olduğunu, kavramak mecburi bir durumdur. Aile yapısında cocuk eğitimi, bu konularda da çok önemli bir yere sahiptir. Kız çocuğu ve ya erkek çocuğunuzun olması, hatta her ikisinde var olması, birinin diğerinden farklı olduğunu göstermez, her ikisinde özgüvenli bireyler olmasını sağlamak, hayata karşılarına çıkacak, her türlü sorunu aşmalarını sağlayan, en önemli eğitim olduğu gibi, ayrılıkçı zihinden de uzaklaşmalarını sağlayacaktır.


Dünya emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun….

Behiç Anibal…