Dünyaca ünlü kanser araştırmacısı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde (UKÜ) yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs’ta 7 bölgede yapılan toprak analizlerinde “Lefkoşa, Kırnı, Karpaz, Alev Kayası ve Mesarya”da sağlığa önemli ölçüde zarar verecek ‘Arseniğe’ rastlandığını açıklamış.

Kanser Hastalarına yardım derneği temsilcisi Ayla Derya ise , kanser hastalığının ülkede her geçen gün arttığını belirterek, derneğe kayıtlı kanser hastası sayısının 8 bin olduğunu dile getirdi.

Orman Dairesi’nin çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceği ile mücadelede 500 litreye yakın kimyasal ilaç ve buna karışacak litrelerce mazot kullanılacak olmasının kanser vakalarını tetikleyeceğini iddia eden çevre örgütleri bu uygulamanın durdurulmasını istedi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Ali Kaplan, fast food beslenme alışkanlıkları, obezite, aşırı tuz tüketimi ve mangal, kebap türü gıdaların tüketiminin kansere yakalanma riskini arttırdığını söyledi.

Fransız bilim adamlarının 2 sene süren araştırmasında, genetiği değiştirilmiş mısırla beslenen farelerin daha genç öldüğü ve daha sık kansere yakalandığı görüldüğünü bildirmiş.

Girne Amerikan Üniversitesinde Kanser hastalığını belirtileri hakkında katılımcılara bilgi sunan Çağlar , kanserden korunmak için , sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitelere önem verilmesi sigara ve zararlı güneş ışınlarından uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Endokrinoloji ve Nükleer Tıp uzmanlarının, takibi altında şu an yaklaşık 400 tiroid kanseri vakası olduğu belirtildi.

Ülkemizin kanayan yarası olan kanser hastalığı giderek artış gösteriyor. KHYD Başkanı Kocaismailgil, günde 3 yeni kanser vakası ile karşılaştıklarını belirterek, geçmiş yıllarda ender görülen mide ve bağırsak kanserinde endişe yaratacak oranda artış olduğunu söyledi.

14 Temmuz 2011 tarihinde geniş katılımlı toplantıda ve 21 Temmuz 2011 tarihinde Gıda İlaç Birimi, Akil Hekimler toplantısı ile “Çevre ve Kanser”  Panelinde KKTC’de kanser konusu ele alınmış ve devletin Sağlık Bakanlığı bünyesinde “ Kanser Savaş Birimi ” oluşturması gerektiği vurgulanmıştır.

Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı ot ilaçlarının (herbisit) zararları konusunda belediyelerle görüşmeler yaptıklarını, ancak birçok yerde kullanılmaya devam edildiğini gözlemlediklerini belirtti.

Dr. Arıkbuka Çevre Ve Çocuk Sağlığı Konusunda Önemli Uyarılarda bulundu.

"Kimyasal- toksik madde kirliliği nedeniyle astım, kanser, hormonal ve cinsel gelişim bozuklukları; hamilelerde düşük ve ölü bebek doğurma oranı kat kat arttı"

Bilim adamları yapmış oldukları çalışmalarda şu sonuca ulaşmışlar.Çevre faktörü hem kanseri hem de doğuştan hastalıkları etkiler ve bunların ikisinin de yüksek olması çevre faktörlerine bağlı olduğunu gösterir. Kanserin % 90 birinci ve en önemli nedeni yediğimiz içtiğimiz gıdalar.%10 ise genetik faktörlerdir diyor.
  

Ne dersiniz çevremi  ve hala boşver mi.