Bir Covid-19 krizi ve yüzleşmesi günüydü Pazartesi gün.

Sağlık Bakanı bir var dedi, bir yok. Haberler karıştı. Biz de karıştık. Memlekette bir sürü aslı ve kaynağının ne olduğu belli olmayan haberler dolandı piyasada.

Sonunda akşam saatlerinde haberi asılsız olduğu, hasta olduğu belirtilen kadının yedi ceddine dair güzel tüm duyguların sosyal medyada ve sokaklarda yankılandığı, Türkiye Cumhuriyeti sınır kapılarına küfürler eşliğinde konu mutlu sona gitti.

Yaklaşık o saatlerde meclis de bilişim hususundaki yasayı oy çokluğu ile kabul edip günü kapatıyordu. Nasıl geç kalınmış olduğunu ve ne denli gerekli olduğunu iktidar ve muhalefet yetkilileri Meclis TV aracılığı ile evlerimize kadar ilan ediyorlardı.

Garip bir memleketiz işte.

Alt yapı, her türlü donanım ve bilinç düzeyine bağlı olarak amacına hizmet eder şekilde nasıl kullanılacağına bakalım bu yasanın. Açıkçası merak içindeyim.

Gerçekten kişi hak ve özgürlüklerinin ihlali için mi yoksa korunması için çağdaş anlamda mı kullanılacak bakalım. Bir de yasa kimlere hükmedip, kimlere edemeyecek!

***

Bilişim suçları derdinden muzdarip miyiz?

Hem de çok!

Tacizlerden tehditlere, soygunlardan özel hayatı gözetlemeye kadar her şey yaşanıyor. Kamu kurumlarında bu suçlardan bahsetmek çok kolay değil çünkü kurumlarımız dijitalleşmiş değil bin şükür(!)…

Bilişim suçu dendiğinde aklımıza ne gelmeli? Dilerseniz bir buna bakalım:

1. Birileri size veya sizin hakkınızda bir yerlerde, sizin kendinizi huzursuz hissetmenize neden olan iletiler mi paylaşıyor? Bu bir suçtur! Bunun yapılması dünyada bir bilişim suçudur. Bizde de artık öyle.

2. Birileri internet aracılığıyla para alışverişi yaparken, mal veya hizmet alım ve satımında gerek alıcı gerekse de satıcının karşı tarafı aldatmaya yönelik girişimlerde bulunması dolandırıcılık olarak kabul edileceğinden suçtur. Ayrıca, başka bir kimliğe bürünmek ve başkası imiş gibi karşı tarafla temas kurmaya çalışmak da dolandırıcılık sayılacaktır.

3. Cinsel içerikli paylaşım ve iletiler yapılamaz. Çocuk, kadın veya erkek, yaşlı ya da genç hiç farketmez… Eğer bir kişi veya gruba çıplaklık içeren, küfür ve argo içeren iletiler gönderiyor ve bunu karşı tarafın rızası dışında yapıyorsanız veya size yapılıyorsa, aman dikkat!

Lakin şuna da dikkat edin: Başlangıçta sorun yok ve karşı tarafla iyi ilişkilerdeyken ilettikleriniz sonrasında sorun olarak size dönebilir. İyisi mi siz bunu hiç yapmayın. Dahası sosyal medya hesaplarınızdan da bu türden iletiler dünyaya paylaşmayın!

4. Biri ısrarla sizi reddediyor, sizden haber almak istemiyor veya sizinle iletişime geçmek istemiyorsa, atacağınız her adım rahatsızlık vermek olarak anılacağından taciz olarak kabul edilecek ve bir suç işlemiş sayılacaksınız. Dahası bugüne kadar polise şikayetçi olduğunuzda, nasıl ki belli bir mesafeye kadar size yaklaşması yasaklanıyor veya polis kontrolünde tutuluyorsa, aynı muameleye maruz kalabilecek, bol miktarda para cezasına da çarptırılabileceksiniz.

5. Birilerini kafanıza göre rahatsız edemeyeceğiniz gibi tehdit içeren mesajlar da atamayacaksınız. Dahası gerek romantik bir ilişki, gerek bir iş ortaklığı ilişkisi gerek ailevi sebeplerle yaşanacak ilişkiler gereği bozulan ilişkiler nedeniyle veya birisine istediğinizi yaptırmak pahasına onu korkutma veya hakaret içeren mesajlar atılamayacak artık. Bugüne kadar uluorta hakaret edildiği takdirde tazminat hakkı doğuyordu, şimdiden sonra sanaldan da bunu yapmak suç sayılacak dikkat etmelisiniz.