Tam bir yılan hikayesi oldu bu iş…

G.Mağusa Devlet Hastanesi’nde başhekimlik krizi bir türlü çözülemiyor!

Uzadıkça da uzuyor…

Bir tarafta hastanenin başhekim olmak için yarışan hekimler!

Diğer tarafta Sağlık Bakanlığı…

Bir de tabi ki Kamu Hizmeti Komisyonu var!

Yaşanan ise tam bir kaos…

Başlıkta özellikle yazdık bu gün bu hastaneye dikkat edilmesini!

Çünkü artık her an her şey olabilir…

Sağlık Bakanlığı ile Kamu Hizmeti Komisyonu birbirlerine ters düşmüş vaziyetteler!

Bakanlık halen o görevde olan Dr. Nil Ergün Eledağı’ kendince görevinden aldı…

Bu bakanın talimatıyla gerçekleşti ama işte Kamu Hizmeti Komisyonu da öyle demiyor!

Aksine mülakat bitinceye kadar Eledağ’ın o makamda kalmasında ısrarcı oluyor…

Eledağ, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı ile görüştü kendisine ‘git o makama otur’ dendi!

Ama o makamda şimdi Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği başka bir hekim oturuyor…

Bugün ne olacak biliyor musunuz?

Tam bir curcuna!

Koltuk kavgası…

İki devlet kurumunun ters düşmesi ne yazık ki her geçen gün kaosu tırmandırıyor!

Çok büyük ihtimalle de bugün hastanede polis güçleri de olacak…

Kaos kavgaya çevrilmesin diye!

Devletin hastanesinde içine düşülen durum üzücüdür…

Yetkilerin tartışıldığı bir devlet düzeni yaşıyoruz!

Sonuçta da hem de sağlık gibi çok hassasiyet gerektiren bir makamda insanlar birbirine düşüyorlar…

Yanlış alınan bir takım kararlar!

O kararları uygulamak istemeyenlerin kavgası bu…

Hem de devletin hastanesinde!

Konuşla ilgili Kamu Hizmeti Komisyonu’dan bir açıklama bekliyorduk…

Nihayet o açıklama yapıldı ve devletin üst düzey tüm makamlarına gönderildi..

İşte bir şekilde bizim de ele geçirdiğimiz o yazının tam metnini sizlerle paylaşıyoruz!

“Sağlık Bakanlığı

Lefkoşa

İlgili yazınız ile 28 Ağustos 2019 tarihinde yazılı sınavı gerçekleştirilen ve henüz mülakatı tamamlanmayan 1. Derece hastane başhekimi mevkiinin doldurulmadığından Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde büyük sıkıntılar ve yetki karmaşası yaşandığını belirtmektesiniz.

Söz konusu hastanedeki idari eksikliğin giderilmesi amacıyla komisyonumuz tarafından değiştirilmiş 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 81. (3) maddesi uyarınca 1. Derece Yataklı Tedavi Kurumları Başhekimi Dr. Nil Ergün Eledağ, 28 Ocak 2019 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi, Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi mevkiine vekaleten görevlendirilmiştir.

Adı geçen hastanede ayrıca Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atanmış iki adet 2. Derece Hastane Başhekim Yardımcısı da görev yapmaktadır.

Hal böyle iken bahse konu hastanede idari açıdan sıkıntılar ve/veya yetki karmaşasının yaşanmaması gerekir. Böyle bir durumda Sağlık Bakanı olarak gerekli tedbirleri almanız gerekmektedir.

Ancak yazılı sınav gerçekleştirildikte sonra söz konusu mevkiye mülakat yapılarak asaleten bir atama yapılmasının uzun zaman geçmesine rağmen gerçekleşmediği hususu doğrudur.

Gecikmeler özet olarak aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır.

  1. Yazılı sınavdan sonra ikinci sırada yer alan Dr. Eline Akçın Tülay ‘görevi esnasında branşı ile ilgili kazandığı yenilikler ve veya özel yetenek gerektiren nitelik’ olarak sunmuş olduğu 6 belgenin hiçbirine Bakanlık tarafından olumlu yanıt verilmediği ve/veya kabul edilmediğini belirterek Kamu Hizmeti Komisyonu’na itirazda bulunmuştur.
  2. A) Yazılı sınav neticesinde 3. Sırada yer alan Dr. Mücahit Akçaba’nın ‘görevi esnasında branşı ile ilgili kazandığı yenilikler ve/veya özel yetenek gerektiren nitelik’ olarak sunmuş olduğu 3 belge Bakanlık tarafından gerekçe gösterilerek reddedilmiş ve/veya kabul edilmemiştir.

B) Bakanlık, tarafımızdan daha sonra gündeme getirilecek bazı nedenleri ileri sürerek bu belgeleri tekrar görüşülmek üzere bakanlığa iade edilmesini talep etmiştir. Bunun üzerine 3 belgenin fotokopileri bakanlığa gönderilmiştir.

C) Söz konusu belgeler bir süre sonra Bakanlık tarafından yeniden komisyona gönderilmiş ve bu sefer her 3 belgenin de onaylandığını ve/veya kabul edilmiştir.

  1. A) Kamuda görevli bir sendika ve sendika avukatı Kamu Hizmeti Komisyonu’na bir yazı göndererek özetle ilgili hukuki mevzuat göz önünde bulundurulduğunda yazılı sınav neticesinde 1.sırada yer alan Dr. Mustafa Kalfaoğlu ile 2. Sırada yer alan Dr. Emine Akçin Tulay’ın mülakata çağrılması gerektiğini ve 3.sırada yer alan Dr. Mücahit Akçaba’nın mülakata çağrılamayacağını iddia etmiştir.

B) Dr. Mustafa Kalfaoğlu da komisyona bir yazı göndererek yukarıda A’da belirtilen iddiayı tekrarlamıştır.

  1. Dr. Mustafa KALFAOĞLU, Kamu Hizmeti Komisyonuna bir yazı göndererek özet olarak Dr. Mücahit Akçaba’nın bakanlık tarafından kabul edilen yenilikleri için açıklama da yaparak itirazda bulundu.

Yukarıda belirtiler tüm bu hususların komisyon tarafından incelenmesi ve gerekenin yapılması için komisyon çak titiz ve kapsamlı bir çalışma başlatmıştır. Önümüzdeki günlerde bu konuda daha geniş ve detaylı bir çalışma gündeme gelecek ve gerekli işlemler yasal mevzuat çerçevesinde yapılacaktır.

Kamil Kayral

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı

MESAJ KUTUSU

Sayın Kudret ÖZERSAY, geçtiğimiz hafta Girne’de bazı UBP’li parti meclisi üyeleri ile kahvaltıda görülmeniz UBP’de zaten kaynayan kazanı daha da ısıtmaya yetti de arttı bile. Bu ara UBP içindeki nabız yoklamalarınızın önümüzdeki günlerde artarak devam edileceği de konuşuluyor…

Sayın Sibel SİBER, geçtiğimiz Cuma akşamı kitap tanıtımı etkinliğinde yaşanan kalabalık izdihamında sonra Cumhurbaşkanlığı adaylığı için size büyük güç verdiği ve sevindirdiği söyleniyor. Artık zaman ve zemin hazırdır açıklayın ve kurtulun deriz…

Sayın Ali PİLLİ, Kamu Hizmeti Komisyonu ile düştüğünüz başhekimlik konusunda aldığınız bazı kararlar artık tartışılmaya başlandı. Bu sabah Mağusa Devlet Hastanesi’ne yaşanabilecek olaylar konusunda sizin de payınız epey fazla!

Sayın Nil Ergün ELEDAĞ, geçen hafta başhekimlik odanız kilitlenerek o makamı boşaltmak zorunda kaldınız ama bu sabah polis eşliğinde yine o makama yerleşmeyi deneyecekmişsiniz. Gazanız mübarek olsun diyoruz, bakalım bu konuda yaşanan gerginlik kimin zaferiyle sonuçlanacak!

Sayın Özlem AVCI, çok büyük ihtimalle birkaç hafta içinde eşiniz DAÜ rektörlük görevine getirilecek ama bu ihtimal üzerine bazı çalışanlar arasında tedirginlik yaşandığı yönünde mesajlar alıyoruz. Zira güç elinizde olunca bu gücü tepe tepe kullanacağınızı düşünenler var haberiniz olsun istedik…

Sayın Salih ÇALIKUŞU, yaşanan tartışmalı ve itirazlı uzun bir süreçten sonra dört gözle beklediğiniz ihalenin sizin lehinize sonuçlandığını duymuş muydunuz? Mutlu haberi bizden almanızı istedik resmi açıklama yakında ilan edilir…

Sayın Mustafa AKÇABA, Onkoloji Hastanesi’nde doktorlar tam manasıyla birbirine düştü ve elinize ulaşan bir dilekçe daha çok konuşulup tartışılacak. Olaya el koymanız ve doktorlar arasında yaşanan suçlamaların son bulmasını sağlamanızı talep ederiz. Zira yakında ciddi bir doktor eksikliği yaşayabilirsiniz…

Sayın Fuat AZİMLİ, geçmiş hükümetler dönemindeki yanlış ve şaibeli uygulamalarınız şimdi bu dönemde epey tartışma konusu olacak ve çok büyük ihtimalle de yakında açığa alınacaksınız. Adaletin kesti parmak acımaz değil mi!

Sayın Tekin ARHUN, pek muhterem babanızın vefatını üzülerek öğrendik. Merhuma Tanrı’dan rahmet, size ve tüm aileye sabırlar dileriz. Allah geride kalanlara sağlıklı uzun ömürler nasip etsin inşallah…

Sayın Ahmet BENLİ, bu kez de gençlik festivalinde epey iddialı olduğunuz ve gençlerin eğlenmesi için tüm tedbirleri titizlikle aldığınız konuşuluyor. Bu arada Türkiye’den gelecek olan sanatçıların yanına yerli sanatçıları da koymanız memnuniyetle karşılandı, tebrik ederiz…