Gücü elinde tutanın en büyük silahıdır tehdit, yüz yıllardır güce secdesi bundadır insanın. Bir makama, mevkiye, paraya, karanlık diyarda gezinmelere hep bir meyil eder insan sırf bu yüzden. En küçük fikri bile yetersizliğinin kabiliyeti ile, yetmeyen güdülerinin tek savunma mekanizması tehdittir, ne sebeple orada olduğunu unutan insanların.
* * *
Bu insanlara, yaptılarına ve de yapmak için her hangi bir şeyi yetersizliğini yermeden, bir yol göstermeye çalışmak bir çıkmaz sokakta duvara toslamak gibidir. Çünkü o kadar emin ki yürüdüğü yoldan, yine yıldırıp korkuttuğu insanların, kendilerine verdikleri mevkinin hiçliği içerisinde, bakmazlar bile önlerine. Ve eğer ki sizde kapılırsanız, o tehditlerin korkusuna sizde o duvarda alırsınız soluğu.
* * *
O kabadayılık ve de zübbelik aslında, kendi günahlarının tek örtüsü. Kendileri o kadar eminler ki, asla karşılarına birilerinin çıkamayacağından, ki bu eminlikler yıldırılan halkın, emekçinin ve işçinin göz yaşı ile beslenir. Bulundukları her yeri, her işi, her mevkiyi kirleterek ilerlemekten zere geri durmazlar. Taki karşılarına biri çıkıp da dur deyene kadar, işte o zaman kirli elleri ile boğazına sarılmak için an kollarlar. Yetersizlik bu kadar bariz ve anlam dışıdır.
* * *
Sevgili okur; bu yazım hepimizedir, hepimizin görünmeyen yüzüne, hep bir korku ile beslenen nefret tarafınadır. Hangi mevkiye, hangi işe, hangi yetiye sahip olursanız olun, mütevazi ve dürüstlükle ilerlemenin tek bir yolu vardır. Bilgiye, sanata, eğtime, kültüre hep yakın olun ki kimi ve neyi temsil ettiğinizi bilerek, anlayarak ve de inanarak ilerleyebilesiniz.
* * *
Çok anlamlı bir söz okumuştum, kime ait şimdi hatırlamıyorum ama sizinle paylaşayım ‘’ İnsanların eğitim ile zekayı karşılaştırmasından nefret ediyorum, iyi bir lisans derecesine sahip olman, aptal olduğun gerçeğini değiştirmez’’ diye bir sözdü. Sizi muhatap sayıp, her hangi biri, her hangi bir şekilde size ulaşabilmişse, ona karşı alacağınız tavır, bire bir sizin zeka seviyenizle alakalı olacaktır. O ne söylemiş olursa olsun ve ya sizin diplomanız nereden olursa olsun.
* * *
Kendi nefsine sahip çıkmak kültürel ve sanatsal bağlılığımızla alakalıdır aslında. Sevgili okur; tüm bu çirkef düzenini değiştirmek mümkündür, her zaman bir ihtimal daha olacaktır. İnsanları yermeyin, kimse sizden daha değersiz değildir. Her bir birey kendi olabilmek için tek bir şeye ihtiyacı vardır o da farkındalık, önce kendi farkındalığımızı artırıp sonra cevremizdekilere dokunmayı öğrenmeliyiz….

Belki bizi hep yerenler olacaktır, mühim olan onların tavırları değildir, sizin size yakışır bir tavır ve dürüş sergileyebilmenizdir.

Behiç Anibal…