Alsancak Lapta Bölgesi alarm veriyor. Belediye Başkanı bizi kapatın diyor. Dedikodular bölgede temaslı sayısının 300’lere vardığını söylüyorlar.

Cevap: Tısss…

Milli Eğitim Bakanlığı özel okullarda online olarak başlatılan eğitimin durdurulması ve tüm öğrencilerin yüz yüze 25/1/2021 itibarı ile başlatılması yönünde çağrı yaptığı şaşkınlığı enteresan tepkilere yol açtı. Özel okullar online olarak derslerine başladıkları için fırsat eşitliğinin ortadan kalkmamasını öngören bakanlık çağrısında ısrarcı. Özel okullarda çocukları bulunan velilerden Bakanlığa sorular soru şu: “Okul taksitlerimizi beraber mi ödüyoruz?”

Cevap: Tısss…

Sağlık Bakanı enteresan bir açıklama ile gündemlerdeki yerini korumaya devam etti. Dedi ki, aşı planı hazırmış da aşı bulmak asıl sorunlarıymış. Anlamak kolay değil. Aşı olmadan plan nasıl yapıldı, aşı varken plan yapılmadan her gelen torpilliyi sözüm ona plana rağmen aşılamasalardı da aşı problem olacak mıydı?

Beklenen cevap: Tısss…

Belediye Başkanları ve Belediyeler Birliği Bakanlar Kurulu toplantısına çağrılarak bölgelerdeki durum ve pandemi önlemleri hususunda yapabilirlikleri konuşularak halkın sağlığı için çalışmalarla ilgili görüş alışverişlerinde bulunulup Lapta-Alsancak bölgesinde hatta Girne’de her gün en yüksek oranlarla devam eden bulaş hakkında neler yapılıyor?

***

Ne kadar komik durumda olduğumuzun, nasıl sistemsizlikle bir yerlere varmaya çalışıldığının açık göstergesi olan bu ufak tefek sorulara ek olarak halkın kafasını karıştıran Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlardaki yolsuzluk, usulsüzlük ve daha pek çok söylenti ve çalışma iddiası nereden nereye kafa yoracağımız hususunda bizi darmadağın ediyor.

Kamu görevlilerinin maaşlarından yapılacak hayat pahalılığı kesintilerinin öyküsünü dinlemek ister misiniz?

  1. Bütçede 100 milyonluk bir açık var.
  2. Zam yapmalıyız çünkü artış vereceğiz! (Bu kamu görevlisine tepki garantili kışkırtıcı bakış açısı etki garantili)
  3. Hayat pahalılığını 3 aylığına vermiyoruz çünkü reel sektörü destekleyeceğiz. (Reel sektörün önünde kamu görevlileri engeldir. Onlardan kesilince ötekiler desteklenebilir. Bu açıklama ikisi arasındaki ayrımcılık meşru hale getirilerek devlet ikisini birbirine düşürme etkinliği gerçekleştirmiş oluyor.)
  4. Kamu görevlilerinden kesilen miktar bütçeye kaç para olarak yansır sorusuna, basın toplantısında Başbakan’ın yanıtı: 100 milyon!
  5. Türkiye Cumhuriyeti’nden geldiği söylenen kaynak geldi mi gelmedi mi? (Bu en karışık olan soru)

***

Geçtiğimiz cuma akşamı, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu kararları sona erdi mi ermedi ki kaygıları içerisinde, evime çok yakın bir mekânda etrafı gözlemlemek üzere biraz uzun kaldım. Restoranda sosyal mesafe kuralı uygulanıyor ve bahçe nitelikli olduğundan, üstten açılarak havalandırılıyor, sobalarla ısıtılıyordu. Saat 21.30’a kadar rahatça oturduk. 21.30 itibarı ile merakla gözlemlemeye devam ettim. 22’de hala yeni içecek siparişi veren müşterileri gördüm. 15 Ocak tarihinde o mekânda sat 23,30’a kadar ben de tüm müşteriler de oturdular. Sonra uykum geldiği için kalkıp oradan ayrıldım.

Hiç kimse bizi ziyaret etmedi. Kimse bizi uyarmadı. Kimse ne yapıyorsunuz diye sormadı. Sonra sosyal medyada benimkinin hiç olduğunu gördüm. Meğerse canlı müzik, bar, disko hak getire haldeymiş…

Bu da memleketin diğer açıdan görüntüsü…

***

Diyeceğim şu ki:

Deveye sormuşlar neren eğri diye… O gariban da cevap vermiş: Nerem doğru ki…

Yeni Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu ile Bakanlar Kurulu toplantılarını dört gözle bekliyoruz.

Dr. Çiğdem DÜRÜST