Bu ülkenin rejiminin yetenek ile pek ilgisi olmaz, sanatla alakadar olan bir kaç kişi dışında, bir maneviyat yoksunluğu yaşar halk. Öyle köhne ve karanlık bir alan ki sanat bu ülke de, sanatçı için yaşam neredeyse tüm adayı aydınlatacak nitelikte bir cevheri yüreğinde tutup, onu acığa çıkaracak bir alanın yoksunluğu içerisinde bir dramdır.
* * *
Düşününki bir devlet senfoni orkestranız var, yıllarca 3 kişilik personelden ileri gidememiş, alanında mezun olup gelen insanlar kaderine terkedilip, hayatının idamesi için başka işler yapıp, ana mesleğini, boş vakitlerde, o da bir konser çalışması olur ise yapabildiği bir yerdi bu.
* * *
1991’de Lefkoşa belediye orkestrası kuruldu. Çok zor ve de çetin yolculuklardan geçen, her defasında hükümetlerin boş uğraşlar diye nitelendirdiği müzik, imkansızlıklar içerisinde kurulup, hala hazırda çok zor şartlarda bu günlere gelebildi. Ancak, bu kadar özveri, emek, hiçlikten var edilen dinletiler, halen çıkar odaklarına ulaşıpta, müziğin ahengine girmelerini sağlayamamıştır. O kadar karanlıklık ki oldukları alan ve bir o kadar kapalılarki umuda, hissedemediler müziğin gücünü.
* * *
Lefkoşa Belediye Orkestrası ayni zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının da kuruluşunun içerisinde yer almış ve ülke sanatçılarını başarabildiği nisbete ileriye taşımayı hedeflemiştir. Ve bu ne büyük bir mutluluktu ki bir orkestra daha doğmasına sebep olmuştur. Ancak çıkar odaklarının hedefi haline gelmekten yine kurtulamamıştır. İşte bunca çılgınlığın içerisin de size sanatı kalbinize ulaştırmaya çalışan büyük sanat camiasının bu kanalı, bir külfet olarak görülmesi, halkta şu an yaşanan duygusal çöküntünün bir sebebidir.
* * *
Ve diğer bir konu, inanılmaz yetenekli ve de üretken müzisyenler bu ülkenin sanat hiçliğinin ortasında, üretmeye ve var olmaya devam ederler, üstelik bir turizim adası olarak adlandırdıkları, bilmem sayısı ne kadar olan lüks hotellerin olduğu bu ada da ithal müzisyenlere yüz binler öderlerken, yine bu adanın sanatçısına arkalarını dönmeye devam ediyorlar.
* * *
Kültürü sonsuzluğa taşıyacak, tüketmeden üreten tek şey sanattır.

Behiç Anibal….