Bakanlıklar, siyasi partilerin ülkeye ve topluma karşı olan görev ve sorumluluklarını en iyi şekilde icra edebilecekleri birer erk merkezleridir. Bunun yanı sıra, bakanlıklar, ait oldukları siyasi partilerin bir sonraki seçimlerdeki tanıtım vitrinleridir.

Konu sağlık olunca da vitrinin cephesi oldukça geniş olabiliyor. Tabii vitrin geniş olunca da ‘’gerçek’’ icraatlarla ‘’vitrin’’ icraatları birbirine karışıveriyor.

Geçtiğimiz günlerde KKTC Sağlık Bakanlığı, 2018 Faaliyet Raporu’nu yayınladı. Tamı tamına 65 sayfa! İcraatlarla doldurulmuş izlenimi ediniyorsunuz ilk okuyuşta. Sonra biraz detaylı ve düşünerek okuduğunuzda, yavaş yavaş hayal kırıklığına uğramaya başlıyorsunuz. KKTC Sağlık Bakanlığı’nın 2018 Yılı Faaliyet Raporu’nun hastalar ve toplum sağlığı nezdinde çalım, şut ve gollerle dolu olduğunu fark ediyorsunuz!

Sağlık Bakanı’nın Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavisi, Yaşlı Bakım Evi, Aşılar, Tıbbi Atıklar, Hasta Bakıcılığı gibi başlıklardan oluşan ‘’vitrin icraatlarını’’ bir başka deyişle hastalarımıza ve halkımıza attığı ‘’akıl dolu gollerini’’ anlatmaya kalksam, hepsi için ayrı ayrı uzun yazılar yazmam gerekecek… Bu yüzden, bu yazımda, sadece bazı örnekler verebileceğim:

Çalım 1: Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası çıkarıldığı raporda belirtilmiş. Buna rağmen, bugün yasa kapsamında tek bir kanser vakasının bildirilmediğini gördüğümüzde, alımlı ve çalımlı bir vitrin yasasının altına da imza atıldığını anlamış olduk. Kaldı ki, aynı raporda, ‘’Sağlık merkezlerindeki kanser izleme birimi bünyesinde ülkenin kanser haritasının çıkarılması hedeflenmektedir.’’ deniliyor. Demek ki Sayın Bakan’ın kendisi de, bu yasanın işe yaramadığını görüyor.

Çalım 2: Raporda, 2019 yılında hayata geçirilmesi planlanan projeler için TC’den yaklaşık 195 milyon TL civarında bir mali destek talebinde bulunulduğu belirtiliyor. Ancak gelin görün ki, Sağlık Bakanı, 2018 yılında Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin 7 milyon TL’lik hibe desteğinin bile, doğru düzgün proje üretemediği için, sadece 2 milyon TL’sini kullanarak halkımıza güzel bir çalım atmış oluyor.

Çalım 3: Devlet Hastanesi’nden yurt içine ve yurt dışına yapılan sevklerde azalma olduğunu, bunu da en iyi doktorların devlet hastanelerinde olmalarına, devlet hastanelerinin birçok sağlık hizmetini vermeye başlamasına bağlayan Sağlık Bakanı’na inat, Sağlık Bakanlığı’nın raporunda, 2018’de 24 milyon TL olan yurt içi tedavi görenler kalemini 2019’da 55 milyon TL’ye; 2018’de 21 milyon TL olan yurt dışı tedavi görenler kalemini de 2019’da 35 milyon TL’ye çıkartıldığını belirtilerek, hastalarımıza güzel bir çalım daha atılmış olunuyor. (Sevkler için ayrılan bu kadar kaynak, hasta simsarlarının iştahlarını kabartmıyordur umarım!)

Şut ve Gol 1: Raporda, ‘’özel hekimden gelen hastaların reçetelerinin doğrudan işlem görmesi sağlandı.’’ dense de, hastaların hala, kamu hekimi reçetesi olmaksızın ilaçlarını alamadığını sağır sultan bile duymuştur. Kurul kararı çıkarıp da kendi özel doktorlarından aldıkları reçeteler hastaların elinde kalmıştır. Bu vitrin tüzük icraatı da hastalarımıza atılan ‘’şık bir gol’’ olmuştur.

Şut ve Gol 2: Sayın Sağlık Bakanı’nın, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı iken, özenle üzerinde durduğu ve hayata geçirilmediği için eleştirildiği İş Yeri Hekimliği konusuna raporda hiç değinilmemiş. Yani, Sayın Bakan, işçi sağlığı konusunda, KTTB Başkanı iken attığı şutu, bakanlık koltuğundaki volesi ile güzel bir gole çevirmiş oluyor!

2018 yılının en iyi yılın Şut ve Golü ise şimdi geliyor!

Hasta Hakları…

Altmışbeş sayfalık raporda ‘’hasta hakları’’ ifadesi sadece 2 yerde geçiyor ve onlar da aynı cümleler! ‘’ Hasta Hakları Yasası Bakanlar Kurulu’ndan geçip Meclis’te görüşülmek üzere gönderildi.’’ deniliyor raporun iki yerinde, o kadar! Bu, Cumhuriyet Meclisi kanalı ile, Sağlık Bakanlığı’ndan halkımıza doğru atılan harika bir şut!

Sağlık Bakanlığı, 2019-2021 yıllarını kapsayan orta vadeli programına tamı tamına 34 madde yerleştirmiş. Ama her ne hikmetse, bu maddelerin içinde hasta hakları ile ilgili tek bir madde yok!

Yani, değerli okurlar, demek istiyor ki Sayın Sağlık Bakanı, ‘’2021 yılına kadar Hasta Hakları Yasası’nı unutun!’’

Top çatala gidiyooorrr….

VE GOOOOLLL!

Kaynak: http://saglik.gov.ct.tr/Portals/107/saglik%20bakanligi%202018%20faaliyet%20raporu.pdf?ver=2018-12-14-164305-257

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899