1977 KOMANDOLARI


KOMANDO olmak maksadıyla seçilenler, birkaç aylık sürede yoğun bir eğitimle, ancak subay astsubayların sahip olabileceği askeri bilgilerle donatıldı. 1977’deki GKK’nın kıt imkânlarıyla, yeterli silah, araç ve teçhizata sahip olmadan ancak büyük bir özveriyle yapılan çalışmalar ve özel eğitimler sonucu bu gençlerin özel yeteneklere sahip olması ve isimlerinin KOMANDO olarak anılması sağlandı.
KOMANDO tanımına uygun olarak bu gençlere, düşman hatlarının gerisindeki hedefleri kısa sürede imha edebilecek yetenekler kazandırılmıştı. Aldıkları fiziki ve kuramsal eğitim sonucunda kazandırılan yetenekleri ile doğa ile mücadele ve hayatı idame sürecinden geçerek ikmal yapılmasa dahi görevi tamamlayabilecek şekilde yetiştirilmişlerdi.
“Eğitim alanlarında ter dökmeyen, muharebe sahasında kan döker” prensibine uygun olarak eğitilen bu gençlerde en büyük başarı, eğitimlerdeki zorluklara ve tehlikelere rağmen tek bir kazanın meydana gelmemesi, tek bir kişinin bile burnunun kanamaması ve hiç kimsenin psikolojik bir sorun yaşamaması olmuştu.
1977’de kurulan ilk KOMANDO birliğinin komutanı olarak sahip olduğum askeri bilgileri onlarla paylaşmak maksadıyla azami çaba harcamış, her birini ayrı ayrı usta birer savaşçı olarak yetiştirmeye gayret göstermiştim. Tabii ki onlar da bu bilgileri almaya hazır olduklarını göstermiş, benim ve devre arkadaşım Tğm. Haluk Özdevrim’in aktardığı bilgileri yutarcasına alarak usta birer KOMANDO olmuşlardı.
O zamanın kıt imkânları içinde bir araya gelen, isimlerinin yanına KOMANDO yazılmasından başka hiçbir menfaat elde etme çabası olmadan zor eğitim sürecinden geçirilen bu gençler bugün halen biz 1977 KOMANOLARIYIZ diye gururla övünmektedirler.
1977’nin KOMANDOLARININ, bugünün ihtiyar delikanlılarının 40 kadarı, yine bir çıkar elde etme gayesi ve hiçbir zorlama olmadan bir araya geldiler. 1997’den tam 38 yıl sonra o günlerde yaşanan zor fakat çok güzel ve unutulmayan anılarını birbirleriyle paylaştılar.
30 Ocak 2015 akşamı Gönyeli’de bir araya gelen 1977’nin KOMANDOLARI, bugünün ihtiyar delikanlıları ile birlikte olmak benim için büyük bir ödül oldu. O günlerde çok zor şartlarda, çok ağır eğitim koşullarında, yasal kurallar içinde birlikteydik. Fakat birbirimizin kalbini kazanmışız ki 38 yıl sonra bugün bir araya gelerek kucaklaşıyor, birbirimize sevgiyle sarılıyor ve bizler 1977 KOMANDOLARIYIZ diyebiliyoruz.