Toplumdaki çeşitli insanlar arasında söz ve davranışları tutarlı olanlar olduğu gibi söz ve davranışları farklı olanlar da vardır. Söz ve davranışları uyumlular, her zaman saygıyla karşılanmakta, takdir edilerek örnek alınmakta, liderlik vasıflarıyla öne çıkmaktadır.
Söylemleriyle eylemleri farklı olanlar etrafındakileri geçici bir süre aldatabilir. Ancak zamanla söz ve davranışlarındaki çelişki samimiyetsizliği ortaya çıkarmakta ve önderlik edebilmesi mümkün olmamaktadır.
Söz söylemek, fikir beyan etmek çok kolaydır. Kolayca söz verilir, ahkâm kesilir, yol gösterilir. Söylenenleri davranış haline dönüştürmek ve verilen sözleri yerine getirmek ise zordur. Daha önce yaptıklarıyla özü sözü bir olduğuna inanılan, her kesimden insana güven veren AKILCI kişiler lider olabilirler.
Bu konuda Tanzimat dönemi şairlerinden Ziya Paşa’nın, Terkib-i Bent adlı eserindeki “Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.” sözleri atasözü olmuştur. Çok beğendiğim bu sözleri, insanları değerlendirmede hep önemli bir kriter olarak gördüm.
Ziya Paşa’nın bu sözlerine göre kişinin aynası yaptığı işler olup insanın gerçek değeri ortaya çıkardığı eserlerden anlaşılmaktadır. Kabiliyet ve başarının ölçüsü yapılan işlerdir. Boş laflarla övünerek şişirilen, öne çıkmaya/çıkarılmaya çalışan kişilere kanılmamalıdır.
Her insan sözleri ve davranışlarıyla toplumda bir yer edinmektedir. Toplumda iş yapmak yerine yalnızca konuşanlar, vaatlerde bulunanlar oldukça fazladır. Bugün devlet ve hükümet yöneticilerimiz ve ortaya çıkan cumhurbaşkanı adaylarının bazıları da bol keseden vaatlerde bulunmaktadır. CEK CAK diye biten cümlelerle konuşanlara karşı AKINCI geçmişte yaptığı doğru işlerden örnekler vermektedir.
Karar verirken kişilerin güzel sözlerine ve vaatlerine değil, yaptığı işlere bakmak gerekmektedir. İnsan yaptığı işle, ürettiğiyle ve davranışlarıyla vardır. Söylediği sözlerden ziyade, söylediklerini ve görevini yapması önemlidir. “Dünya sizin karşılaştığınız fırtınalarla değil; gemiyi limana getirip getirmediğiniz ile ilgilenmektedir” sözü hatırlanmalıdır.
Çevremizde sürekli çalışarak kendini geliştiren üretken kişiler olduğu gibi hiç üretmeden kendisini olduğundan çok farklı göstermeye çalışıp pastadan en büyük payı kapmaya çalışanlar da vardır. Nisan ayında yapılacak seçimler öncesinde adaylar birtakım sözlerle öne çıkmaya çalışırken yayımlanan bazı kamuoyu araştırmaları da bir parti veya adayın tercih edilmesi doğrultusunda halkı manipüle etme amacı taşımaktadır. Geçmiş yerel seçimlerde geçerliliği ve güvenilirliği yok seviyesinde düşük olan anketler görülmüştü. Şimdi de insanları yönlendirilmek maksadıyla yalan yanlış anketler yayınlanmaktadır.
Gelişen teknolojik şartlarda pazarlamada reklamın büyük önemi vardır. Ancak kötü bir malı mükemmel bir reklamla ancak bir defa pazarlayabildiğiniz gibi yeterli kalitede olmayan kişileri de reklamla sonsuza kadar mükemmel olarak tanıtmak ve halkı sürekli olarak kandırmak mümkün değildir.