Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda hoş bir sohbet geçirdim dün. Keyifle ve haz alarak dinledim Fikri Toros’u. Bugün baktığımız zaman Ticaret Odası’nın büyük bir yol kat ettiği ve olduğu yerden ileriye doğru adım adım yükseldiğini görüyoruz. Uzaktan davulun sesi hoş gelir misali Ticaret Odası genel olarak kurumsal bir yapı içinde geldi bize. Aslında kurumsallığın değil içerisinde hizmet veren ve işini severek yapan kişilerin sayesinde bugün Ticaret Odası olduğu yerden daha ileriye gidiyor.

Yazmadan edemeyeceğim. Bugün Ticaret Odasının mutfak kısmındaki isimlerin önemli olduğunu düşünüyorum. Yani kadınların bugün başarısı ortada ama yine de İzlem Sönmez’i tebrik etmek isterim. Halkla İlişkiler uzmanı olarak başarısını Ticaret Odası’nda kanıtlamış ve Fikri Toros’un resmen eli ayağı olmuş. Dedim ya mutfak kısmını kimse görmüyor olabilir ama altyapının esas piştiği yer mutfaktır. Sunumu yapmak artık başkana kalmıştır. İşte Ticaret Odası bugün mutfakta iyi elemanları ile kendini ifade edebilir bir oda haline gelmiştir.

Fikri beyle sohbet çok keyif verdi bana. Öncelikle söylemek isterim ki ne kadar çok insan o kadar çok bilgi demektir. Bir bilgiye daha sahip oldum bu vesileyle. Odanın çalışmalarını yakından takip edenlerdenim. Fikri bey ufku açık ve vizyon sahibi bir kişi, başarılı bir başkanlık yürüttüğü de ortada. Bugün olduğu yerdeki konumu en iyi kullanmayı başaranlardan biridir. Gerek Pr olarak, gerekse faaliyet olarak aktif roller üstlenerek hem odanın faaliyetlerini artırmış hem de dışa açılarak bilinirlik ve ülkeler arası ilişkileri dengelemiştir.

Sohbetimiz esnasında hem müzakere sürecini değerlendirdi hem de Cumhurbaşkanı adaylarını.

Cumhurbaşkanı adaylarının Kıbrıs müzakere sürecine etkili olması gerektiğine inanan Fikri Toros’un; masaya yumruğunu vurarak kararlı bir cumhurbaşkanının bu süreçte etkili olabileceği görüşü var. Haksız da değil. Bugün eğer adaylarımız yarının cumhurbaşkanı ise, duruşunuz halkınızı iyi temsil edemiyorsa, işte o zaman halkın güveni de tam olmaz. Kıbrıs Türk halkını temsil edecek lider; kararlı, güçlü, bir o kadar da duruşu ile göz doldurmalıdır. Yani Kıbrıs deyimi ile Cumhurbaşkanı kim olursa olsun tuttuğunu koparmalıdır. Eğer oturduğumuz masada gücümüzü hissedemez ve bu süreçte başarılı olmazsak, Kıbrıs Türk halkının geleceği riske girer. Ama Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros bu süreçten ümitli.

Sürecin rutin hızla ilerlediğini savundu. Bazı görüşmelerin etkin bir şekilde devam ettiğini ve sonucun beklenilen ‘Federal bir Kıbrıs’ yönünde olacağını dile getirdi. Umarım bugün aday olan isimler, bu süreci olumlu yönde ve kararlılıkla sürdürür ve Fikri Toros gibi bizim de beklentimizi boşa çıkarmaz.