KKTC’ de  yapılacak her türlü inşaat faaliyetine başlamadan  önce yapılması gereken bir dizi işlem var.

Öncelikle bir konutmu yapmak istiyorsunuz veya Apartmanmı veya araziniz çok meyilli ,bir istinat duvarı yapmayamı  ihtiyacınız var.

Veya bahçenizi daha güvenli hale getirmek için  etrafına tel çekmek  veya duvar yapmak istiyorsunuz.

Yada arazinizi arsalara ayırmak   için parselasyon  ,taksimat yapmak istiyorsunuz.

Okul yapmak içinde, Sinema yada  Ağıl  hatta  Kümes bile yapacağınızda 

Proje yapmalısınız.

Projenizi Mühendis ve Mimar odaları birliğine götürüp onay almalısınız.

Öncelikle İnşaatı yapmayı düşünen mal sahibinin yapacağı inşaii faliyetin projesini çizdirmesi gerekiyor.

Bunun içinde bu işi yapacak Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar odaları birliğine üye bir  Mühendis ve Mimar bulması gerekiyor.

Bu işi yapması için bulmuş olduğu İnşaat mühendisi ve Mimar ile işin tafsilatlı açıklamasını içeren bir sözleşme imzalaması ve hazırlanan proje dosyasını ilgili Mühendis ve Mimarın odalarına sunarak onay alması yani vizelenmesi gerekiyor.

Bütün bu işler yapıldıktan sonra mal sahibine İnşaat Mühendisi ve Mimar tarafından teslim edilen proje dosyasının mal sahibi tarafından inşaatın yapılacağı bölgenin yetkili Belediyesine götürülerek inşaat ruhsatı alması ve inşaata tüm bu işler bittikten sonra başlaması gerekiyor.

Tabii  iş bu kadarlada bitmiyor.

İnşaatın tamamlanmasını müteakip mal sahibinin yine inşaatın yapıldığı yerin yetkili Belediyesine gidip inşaatın tamamlandığına dair onay belgesini alması gerekiyor.

Belediyeninde inşaatı kontrol ettikten sonra işin projesine uygun tamamlandığını gösteren  kesin onay belgesini vermesi lazım.

Böylelikle Mühendis Mimar odaları birliğinden onay alan proje usulüne uygun tamamlanmış yani bitmiş oluyor.

26 yıldır İnşaat mühendisleri odası üyesiyim.

Projelerimi yaptıktan sonra ortak vizede onay alıyor sonra onay almış proje dosyalarını inşaatın yapılacağı beldenin ilgili Belediyesindende onaylatarak inşaatı başlatıyorum.

Zaten böyle yapmamış olsanız en başta Belediye inşaatı durduruyor.Ruhsat alamıyor .Binanıza elektrik bağlatamıyor.Tapu alamıyorsunuz.

Ortak vizeye projenin büyüklüğüne göre ödediğimiz bir ücret var kimi zaman 100 TL kimi zaman 1500 TL .

Belediyeyede inşaat ruhsatı için bir ücret ödüyoruz.Tabii neyi düyü belirsiz Sığınak fonunada.

Kimi zaman 10 000 kimi zaman 250 000 .

Bununlada kalmıyor.Yol kanalizasyon kaldırım işlerinide siz yapıyorsunuz.Bunun içinde Belediyeye bir ücret ödüyorsunuz.

Bitti mi.

Hayır

İnşaatın projesine uygun tamamlandığına dair kesin onay belgesi var. İnşaat bir tamam bittiğinde onun içinde Belediyeye para ödedikten sonra iş bitmiş oluyor.

İş bitiyor bitmesinede en önemliside ne biliyormusunuz.

Projesini ,İnşaatını yapmış olduğunuz bu binanın  Mühendis ve Mimar  olarak yaptığınız  hesaplara göre yaşamınız boyunca ayakta kalacağını,sorunsuz  kullanılabileceğinin  garantisini veriyorsunuz.

2.derece deprem kuşağı üzerinde ise ve yaptığınız hesaplar 2. Depreme göre olmasına rağmen herhangi, bir depremde rüzgarda yada durup dururken  bina çökerse sorumlusu sizsiniz.

Hesaplar sonucu kullanılması gereken betonu kullanmamışsanız, demiri uygun aralıklara döşenmemişşe,Kolonları kirişleri saran  etriyeler usulüne uygun olmamışsa bunun ortaya çıkaracağı zararı  maddi manevi ödemek zorundasınız.

Bazen hapis bazen para ama vicdanınızlada …

Devlette mi.

Kırsal kesim arazileri dağıtılıyor.Vizesi yok

Sosyal konutlar yapılıyor.Vizesi yok.

Yol ,kaldırım  yapılıyor.Vizesi yok.

İnşaat mühendisleri odası açıklıyor işte;

Fasıl 96 ve 21/2005 sayılı yasalar tahtında uygulanacak tüm projelerin vize alma zorunluluğu var “ilgili dairelerin tüm altyapı ve karayolu projelerini yazılı olarak talep etmemize rağmen, İMO bünyesine inşa edilmiş herhangi bir karayolu projesi sunulmamıştır.”

Şimdi Ciklosta hayatını kaybeden gençlerin hesabını kim mi verecek.

Sade vatandaşın konut yapması ,arazi parsellemesi ,bahçesine duvar, tel çekmesi yada yol yapması için ruhsatı kim veriyorsa önce onlar verecek.

Çağırın yolun yapıldığı beldenin ilgili Belediye başkanını ,Kaymakamını ve sorun bakalım. Projesi ve vizesi olmayan sorumlu Mühendisi ve ruhsatı bulunmayan yol inşaatına neden izin vermişler.