Kullandığımız takvime göre her on iki aydan sonra yeni bir yıl gelmektedir. Yarın pazartesi ve de 31 Aralık. 2012 yılının son günü. Salı günü ise 1 Ocak 2013 olacak yani yeni bir yıla girmiş olacağız.
İnsanların bir çoğu yeni yılı karşılamak için 31 aralık akşamı çeşitli programlar yapmaktadırlar. İnsanlar ekonomik durumlarına göre ya evlerinde ya da otellerde veya lokantalarda hazırlanan programları da izleyerek yeni yıla girmektedirler.
Evde kalanlar yemeklerini yerken genellikle televizyondaki programları takip etmektedirler. Uygun müzik çaldığı zaman da danslar ve oyunlar oynanmakta. Bazı aileler de gece yarısını beklerken tombala da oynamaktadırlar. Evlerdeki yeni yıl karşılamaları biraz sade olmaktadır.
Bir otelin veya lokantanın programında canlı müzik, onun yanında Kuzey Kıbrıs sanatçılarından birileri ya da Türkiye’nin tanınmış sanatçılarından birileri bulunmaktadır. Bu tür mekanlarda yeni yılı karşılamak evdekinin 5 katı maliyet demektir. Kalabalığı sevenler için güzel bir fırsat. Sakin ve sade ortam arzulayanlar da evlerde.
Yeni yılları zaman zaman dışta etkinlik düzenleyen yerlerde zaman zaman da evde karşıladım. Son yıllarda ise hep evde karşılamayı tercih ediyorum.
Dıştaki etkinlikler zaman olur sizi tatmin etmeyebilir. Bundan da önemlisi, yeni yılı karşılama heyecanı ile alkol da almak var. Yeni yıla girildikten sonra yakın bir mekan ve otelde kalmayıp eve gitmek için yollara düşmek zorunda iseniz işte bu olmamalı. Hem siz hem de diğer sürücüler alkollü iken trafik nasıl olur? Kötü bir kaza tüm eğlenceyi berbat etmektedir.
En iyisi eğlenilen mekanın yatı imkanlarına göre orada kalınmalıdır. Ya da evde eğlenilerek istenen kadar alkol alıp sonunda da dışarı çıkma gereği olmadan dönüp yatmak en güzeli.
Gençlik günlerimizde de köyde akrabalar komşular bir evde toplanır, birlikte yemekler yenir oyunlar oynanır ve de yeni yıl karşılanırdı.
Hindi dolması veya kaz dolması yemekleri yanında her zaman yapıldığı gibi et ve patates fırında pişirilirdi. Hindi ve kazları o dönemlerde insanlar kendileri yetiştirirlerdi. Bunların dolmaları derken, karınları pirinç , baharat ve başka malzemelerle doldurulur ve fırına verilirdi.
Şimdilerde de hindi alıp fırına koyanlar var. Genelde etli patates yemeği de fırına konmaktadır. Tercihe göre mangal yakıp karışık kebap yapanlar da var. Bunun yanında pastırma, hellim ve de mantar kebabı.
31 aralık akşamı yenecekler için alış verişe gidildiğinde, biraz abartılı alış veriş yapıldığı düşüncesindeyim. Yapılacak yemek için alınan malzeme yanında bol bol sebze ve meyve alınmakta,kuruyemişler ise çeşit çeşit. Peki ama yılın diğer günlerinde bir tabak, ya da bilemediniz iki tabak yenirken, 31 Aralık akşamı daha mı çok yenir? Hayır.
Bir de bakarsınız yeme içmeyi fazla kaçıranlar 1 ocak gününü hastanelerin ilk yardım bölümlerinde karşılarlar.
En iyisi kararında yiyelim içelim ve de eğlenelim ki yeni yılı da sağlıklı mutlu ve neşeli karşılayalım. Unutmayalım ki 2 ocak Çarşamba günü işe gitmek var.