‘’Kabineyi ben bile bilmiyorum’’ açıklaması geldi Sayın Talat’tan. Ama nedense habersiz gibi davrananlar genelde kabineyi şekillendiren isimlerdir.
Ömer Kalyoncu’ya her ne kadar hükümet kurma görevi verilse de bu karara müdahil olacak isimler bellidir. Talat, atacağı her adımı hesaplamış ve ona göre rota çizmiştir. Yani yeni kabine hakkında ‘’bilgim var’’ demesi elbette ki beklenemezdi. Ama kendisi bunu açıklamasa da az çok kabinenin şekli hakkında genel bir yaygın görüş ortaya çıktı. Birileri içeriden bir şeyler sızdırmış olsa gerek ki dün haber kalabalığı ile gündem epeyi meşguldü yine.
Hükümetin belirsizliği birçok kesimi rahatsız etse de, Temmuz ayının ortasına kadar hükümet yok. Bayram tatilinin buna eklenmesi ile hükümet krizi Temmuz ayının sonunda çözümlenecek gibi görünüyor.
Her ne kadar varlığı ile yokluğu arasında bir şey fark etmese de hükümetin fiilen olmaması birçok alanda sıkıntı yaratmaya başladı bile. Bir haftadan beridir sokakta olan çiftçi, muhatap birilerini bulamadığı için halen eyleme devam ediyor. Maalesef ki mevcut hükümetin işlevi olmadığı gibi karar alma mekanizması da çalışmıyor.
Evet, geçen akşam Talat ile bir takım görüşmeler gerçekleştiren UBP yetkilileri yeni hükümette görev alması halinde kabinesini az çok şekillendirdi. Bu hükümet için Talat her ne kadar teknokrat olmasını önerse de UBP teknokrat hükümet olmasına karşı. Yani Özgürgün akıllıca davranarak hükümette olmaları takdirinde Tahsin Ertuğruloğlu’na büyük bir kıyak geçecek. Ertuğruloğlu’nu yanına alarak onu Başbakan Yardımcılığına kadar götürecek olan Özgürgün’ün hedefinde elbette ki Genel Başkanlığın devamı var. UBP elinde bulunan bürokratları da iyi değerlendireceği gibi mevcut yapının içerisinde monte edeceği adamlarını da titizlikle belirleyecektir. UBP içerisinde yer alan gizli kahramanların bunda payı büyüktür. Parti içerisinde Sağlık Bakanlığı için en uygun ismin Faiz Sucuoğlu’nu düşünüldü, Eğitim Bakanı için tarihi bir hata yapacak olan UBP’nin düşüncesi Kemal Dürüst’ten yana. Eskilerin yeni kabinede yer almaması gerektiğini hatırlatmak isterim. Bir şeylerin değişmesi için yeni isimlerin varlığı önemlidir. Meclis Başkanlığına da siyasetin deneyimli isimlerinden Ahmet Kaşif düşünülmüş, Dış İşleri Bakanlığı için de geçmişte olduğu gibi yine Hüseyin Özgürgün görev alacak. Tüm bunlara ek olarak ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna oturacak ismin kim olacağı oldu. Kutlu Evren’İ yabana atacaklarını düşünmediğimden Kutlu Evren’in de yeni kabineye monte edileceğini düşünüyorum. Çevre bakanı olarak her ne kadar işinin ehli kişiler olmasa da Dursun Oğuz ismi bu bakanlık için ön plana çıkan tek isimdir. Tüm bunların konuşulduğu bir gün yaşadık. Cuma gününe kadar her şeyin daha net görüneceği kesin. Ama akıllarda soru işareti bırakan olan Serdar Denktaş’ın son dakika DP’nin kökü değişikliklere imza atacağı siyaset yeni siyaset vizyonunu bugün açıklayacak olması oldu. Kısaca Serdar Denktaş boşuna bu açıklamayı yapacak diye düşünmüyorum. Bekleyip göreceğiz.