Bunlar şu şekildedir;

Birincil Aşk Biçimleri

  • Tutkulu aşk: Güzellik ve çekicilik ön plandadır. Kişi için önemli olan kriterlerin göz ardı edilmesi söz konusudur. Bu aşk türünde aşıklar idealize edilmiş bir güzellik imajına sahiptir. Sonuç olarak sürekli ilişkilerinde bir şeyin eksik olduğunu hissederler.
  • Oyun gibi aşk: Bağlılığın düşük, eğlencenin ön planda, cinsellik ve tutkunun önemli olduğu, kısa süreli ve çok eşliliğe açık ilişki türüdür.
  • Arkadaşça aşk: İhtiras yerine benzerlik, birbirini gözetme ve ilgileri paylaşmaya dayanan ve arkadaşların ön planda olduğu ve zamanla gelişen aşk türüdür. Bu ilişkide cinsellik geri plandadır.

İkincil Aşk Biçimleri

Mantıklı aşk: Karşıdaki kişinin bazı özelliklerinin (eğitimi, ailesi, mesleği gibi) önemli olduğu, olumlu gelecek sağlanabileceğine inanılan ilişkilerdeki aşk türüdür. Bu ilişki türünde kişi olası partneri ile ilgili ‘Yemek pişirebilir mi?’ ‘İyi bir hayat için gerekli parayı kazanabilir mi?’ gibi soruları sorar. Bu ilişki türü nadiren bozulur. Bunu nedeni ise partnerlerin dikkatle seçilmesi ve benzerliklere vurgu yapılmasıdır.

Sahiplenici aşk: Yoğun duygusallığın ön planda olduğu, kıskanç, güvensiz ve saplantılı aş türüdür. Bu kişiler karşıdaki kişiyi tam olarak sahiplenmek ve onun tarafından da sahiplenilmek isterler.

Özgeci aşk: Karşıdaki kişiyi kusurlarına rağmen seven, onu bağışlayan, destekleyen, onun iyiliğini kendi iyiliğinden daha çok düşünen aşk türüdür. Karşısındaki severken ondan herhangi bir şey beklemezler.

Editör: TE Bilisim