8 bin 848 metre uzunluğuyla Dünya'nın en uzun dağı olan Everest, yakın zamanda Sentinel-1A radar uydusu tarafından elde edilen görüntülere bakılırsa kısalmış izlenimi veriyor. Merkezi Colorado'da bulunan ve dünyadan çeşitli ülkelerin üniversitelerinin katılımıyla oluşturulmuş UNAVCO, dağın bir inç yani 2.54 santimetre çektiğini belirtti.

Everest Dağı'nın, 2015 yılında Nepal'de meydana gelen ve 8 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan 7.8 şiddetindeki deprem nedeniyle kısaldığı düşünülüyor. Bilim insanları bu nedenle zirveyi yeniden ölçmeye başladı.

Nepalli yetkililer, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerden gelen tekliflere rağmen ölçümü kendi imkânlarıyla yürütüyor. Projenin toplamda 2 yıl sürmesi bekleniyor. Katmandu Post gazetesine konuşan ekip lideri Ganesh Prasad Bhatta, "İlerleyen safhalarda, yüksek ölçümlerde uzmanlaşmış uluslararası bilim insanlarını da dahil edeceğiz." dedi.

136 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

Everest Dağı'nda yapılacak olan çalışmalardan elde edilen bilgiler iklim değişikliğiyle ilgili de önemli bilgiler sağlayacak. Teknisyenler şimdiden Udayapur bölgesinde çalışmaya başladı. Proje ekibi, bu yıl boyunca Udayapur'un yanı sıra Basghari ve Lukla'da da çalışacak.

Himalayaların yerel halkı olan ve Sherpa ismi verilen etnik grup da ölçümlerde çalışmaları için eğitiliyor. Sherpalar, aynı zamanda kamp alanından zirveye ekipman taşınmasına da yardımcı olacak. 

Ölçümler konusunda saygınlığı ve güvenilirliğiyle bilinen Uluslararası Jeodezi Birliği de projeye teknik destek sağlayacak. NASA da çalışmaları takip edecek. GPS, yerçekimi etüdü ölçümleri, dikey yükselik ölçümleri ve matematiksel incelemelerle dağın yüksekliğine dair kesin sonuç elde edilmesi bekleniyor.

Nepal hükümeti, proje için ilk etpata 19.4 milyon dolar ayırırken gerekliği olduğu takdirde projeyi fonlamaya devam edecek. Katmandu Post haberine göre toplam maliyetin 136 milyon dolar olması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim