Yeni doğan Ve Çocuk Yüksek Lisans Hemşiresi

İnci Gönder Biçer

Yeni doğan Ve Çocuk Hemşiresinin

Görev, Yetki Ve Sorumlulukları

1-Çocuk Hemşiresi Kimdir?

Çocuk Hemşiresi: Evrensel çocuk hakları ve profesyonel hemşirelik rolleri doğrultusunda 0-18 yaş arasındaki çocukların aile ve toplum içinde fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal yönden sağlıklı büyüme ve gelişmesi, hastalıklardan korunması ve sağlığının en üst düzeye çıkarılması, hastalandığında hasta çocuğun tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonundan sorumlu hemşiredir.

2-Çocuk Hemşiresinin Görevleri Nelerdir?
 

Normal ve hasta çocuğun özelliklerini bilmeli, Yaş ve gelişim düzeyine göre sözel ve sözel olamayan iletişim tekniklerini kullanabilmeli,

Çocuğu aile ve çevresi ile bir bütün olarak ele alabilmeli,

Yaş dönemlerine göre; çocuğu etkileyen gelişimsel problemleri, hastalık ve hastalığın yarattığı sorunları bilmeli,

Çocuğun; hastalığı algılama ve hastalığa tepkisinin, büyüme ve gelişimsel özelliklerine göre farklılık gösterdiğini bilmeli,

Çocuğun erişkinden farklı fizyolojik ve psikolojik özellikleri bulunduğunu, algılama sürecinin henüz tam gelişmemiş olduğunu fakat devamlı  bir gelişme gösterdiğini bilmeli,

Pediatri Hemşireliğinin gerektirdiği bilgi ve becerileri; çocuğun, büyüme ve gelişme düzeylerini, geçmiş deneyimlerini, sorunlarla baş etme yöntemlerini, bireysel ve kültürel özelliklerini göz önünde bulundurarak bireye özgü uygulayabilmeli,

Stresle baş edebilmeli ve sorun çözme yeteneğine sahip olmalı,

Tedavi ve bakım uygulamalarında hastaya zarar vermemeli, etik kurallara uygun bakım vermeli ve hasta hakları konusunda duyarlı davranmalı,

Pediatri Hemşireliği konusunda kendisini sürekli geliştirebilmek amacıyla araştırmalar yapmalı, kurs, seminer, kongre vb. aktivitelere katılmalı,

Çocuk, aile ve hemşirelik ekibinin yanı sıra sağlık ekibinin diğer üyeleri arasında da, bu ekibin aktif bir üyesi olarak, grubun çalışmalarına kendi bilgi ve becerileri ile katkıda bulunarak sorumluluğunu yerine getirmelidir.


3-Çocuk Hemşiresinin genel görev, yetki ve sorumluluklarına ek olarak;

1. Hemşirelik bakımı:
 

Çocuğun bakım gereksinimlerini çocuğun ve ailenin kültürel, sosyal, tıbbi durumuna ilişkin veriler doğrultusunda saptar, belirlediği gereksinimlerin karşılanması için planladığı bakımı uygular ve bakımın sonucunu değerlendirir.
 

Çocuğu aile ve çevresi ile bir bütün olarak ele alır ve vereceği bakımın her aşamasına aileyi dahil eder.
 

Yatış işlemleri tamamlanmış çocuğu ve ailesini servise kabul eder, kendileri için ayrılan oda ve yatağına alır, çocuk ve ailesinin servise/kuruma uyumunu sağlar.
 

Çocuk ve ailesine rahat ve güvenli ortamı sağlar, odada gerekli malzemelerin yeterli ve çalışır durumda olduğunu kontrol eder.
 

Çocuk/aile ve çevresi ile ilişki kurmada uygun iletişim tekniklerini kullanır.
 

Çocuk ihmal ve istismarı durumlarını tanır. Şüpheli durumlarda ilgili yerlere bildirimde bulunur.
 

2. Tıbbi tanı ve tedavi planının uygulanmasına katılma:
 

Hastalık sürecini objektif (ateş, kan basıncı ve solunum düzeyi, laboratuvar bulguları) ve subjektif veriler doğrultusunda değerlendirerek izler ve değişiklikleri kaydeder.
 

Tanı amaçlı hastadan alınması gereken örnekleri alır, uygun şekilde ve en kısa sürede yerine ulaştırılmasını sağlar.
 

Tanı ve tedavi amaçlı girişimler için çocuk ve ailesini hazırlar, işlem sırasında rahatlatır, işlem sonrasında izler.
 

Sekiz doğru ilkesine göre ilaç uygulamalarını yapar, ilaçların etkisi ve yan etkisi yönünden gözler, istenmeyen bir etki görüldüğünde uygun girişimlerde bulunur.
 

Oral-parenteral ilaçları, kan ve sıvı infüzyonlarını ve harici ilaç uygulamalarını yapar.
 

Gerektiğinde hastayı ameliyata ve işlemlere hazırlar.
 

Gerektiğinde hastanın güvenli bir biçimde taşınmasını sağlar. Transport ile ilgili tüm koşulları hazırlar.
 

Çocuk ve ailesini, hastaneye yattığı andan itibaren taburculuğa ve evde bakıma hazırlar.
 

Çocuk ve ailenin, taburcu olduktan sonra verilen bakımın devamlılığını sağlayabilmeleri için onlara gerekli bakım becerilerini öğretir, rehberlik ve danışmanlık yapar.
 

Çocuğun bakımı ve tedavisinde terapötik oyunu kullanır.


3. Eğitim ve Danışmanlık:
 

Çocuklara ve gençlere bakım verirken diğer sağlık bakım profesyonelleri ile işbirliği içinde ve ekip anlayışı ile çalışır.
 

Çocuğun sağlığını koruma ve geliştirme için bakımın her düzeyinde aileye rehberlik eder, sağlık eğitimini planlar, uygular.
 

Hastaneye yatma, kronik ve ölümcül hastalık gibi ailelerde anksiyete ve strese neden olan krizli dönemlerde çocuk ve ailesine destek olur.
 

Hastalık ve/veya özürlülük durumunu takiben çocuğun/ailenin en üst düzeyde fonksiyon görebilmesi için çocuk ve aileye destek olur.
 

Hastaneye yattığı andan itibaren taburculuğa ve evde bakıma hazırlar.
 

Çocuk ve ailenin, taburcu olduktan sonra verilen bakımın devamlılığını sağlayabilmeleri için onlara gerekli bakım becerilerini öğretir, rehberlik ve danışmanlık yapar.

Editör: TE Bilisim