UBP’den 7 Ocak 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimi için seçilen aday adayları 12 bin üye karşısında zorlu yarışı kazandılar. Listeye genç isimlerin yanı sıra umut vadeden adayların da girmesi güzel.

Avukat Saffet Nadiri bunlardan biri. Düzgün , tutarlı ve ciddi kişiliğiyle insanlar üzerinde olumlu iz bırakan bir isim. Bununla birlikte yeni kadın adaylarının listenin gerilerinde yer alması dikkat çekiciydi. Anlaşılan UBP vitrinini düzenlerken, kadın adaylarının halen geleneksel erkek egemen olma hevesinden geri adım atmış değil.

Üyeler, kontenjan adaylarını önemsediklerinden midir, yoksa Genel Başkan’a olan hürmetten midir bilinmez Genel Başkan kontenjanındaki 7 aday listeye girdi. Adayların belirlendiği seçimde kazananlar kadar liste dışı kalanlar da önemli. Mesela Kıbrıs Türk toplumunun yakından tanıdığı ve sevilen isimlerden Mehmet Çelebioğlu liste dışı kaldı. Kendisi liste dışı kalmasına neden olarak cinsiyet kotasından kaynaklandığını söylüyor.

Yani bir başka deyişle: “Kazanmak benim hakkımdı ama bu kadınların yüzünden kaybettim.” Mesajı veriyor.

Acaba alınan oya göre sıralama yapılsa idi; liste dışı kalanların yüzü güler miydi? Bilemem ancak Oğuz Ceyda’nın liste dışı kaldığını öğrendiğimde üzüldüm. Oğuz Ceyda’nın kendine has üslubu, bilgi birikimi ve şeffaf olmasının yanında partiye eleştiri kültürünü aşılması bakımından liste dışı kalması bana göre büyük bir kayıp. Ceyda’nın seçilmeyişindeki önemli etkenlerden biri, partiyi günahlarıyla , sevaplarıyla eleştirmesi oldu demek mümkün geliyor. Buradan da şunu anlıyoruz ki: UBP içinde halen eleştirme kültürü hakim değil. Çünkü Oğuz Ceyda eğriye eğri, doğruya doğru diyen biriydi.

İskele’den 2. Sıra olmasına rağmen liste dışı kalan Turgay Avcı, kendine güvenen bir politikacıydı. Hakkında onca çıkan eleştirilere aldırmadan aday adayı olduğu partinin üyelerinden kırmızı kart gördü. Aynı şekilde Erdoğan Şanlıdağ da liste dışı aldı.

Buradan da şunu anlıyoruz: UBP’liler geçmişte kurulan ÖRP olayını halen hafızalarında canlı tutuyorlar ve unutmadıklarını da iki siyasiyi liste dışı bırakarak göstermiş oldular.

Liste dışı kalan kadın adaylardan Cihan Kombos da çıkmış olduğu yarışta yolda kalanlardan. Kombos, Güzelyurt’tan aday adaylık başvurusunu yaparken damarlarından akan kanın dahi ‘ulusal’ olduğunu vurgulayarak, partisine olan bağlılığını anlatmaya çalışıyordu ancak o da demek ki tam olarak kendini anlatmakta başarılı olamadı ve kendi deyimiyle çocuk denebilecek yaşta parti çalışmalarına bir sonuç vermedi ve liste dışı kaldı.

UBP’deki seçimlerin şaibesiz olduğuna kök partililer ve destekçileri de inanmak istiyor. Ancak daha şimdiden sosyal medyada tartışmalar başladı bile. Neymiş T. Ertuğruloğlu, Zorlu Töre’den az oy aldı diye partinin doğal lideri D. Eroğlu’na veryansın ediyormuş.

Diğer yanda Meral Eroğlu'nun o kadar aday adayı içerisinde neden sadece İzlem Gürçağı hedef aldığı çok merak konusu olmuş. Üyeler de bu durumdan rahatsızlarmış.

Diğer yanda Genel Başkan H. Özgürgün’le ittifak yapan Eroğlu’nun İ. Gürçağ’ı sandıkta bırakmak için ciddi çalışmalar yaptığı yine gelen iddialar arasında.

Bu kadar küçük bir yerde yaşamanın getirdiği sıkıntılar gerçekten büyük. Birine bir şey söyleseniz; siz arkanızı dönerken, başka insanların kulaklarına çoktan ulaşmış oluyor. Kıbrıs’ın ne sivrisinekleri ne de dedikoduları eksik olmaz.

Bize lazım olan şey; dedikodu ve iddiaları bir yana bırakıp; bu güzel ülkenin geleceği için çalışmak olmalıdır birlik ve beraberlik içinde. Kendi içimizde didişmeden, kıskançlık ve haset etmeden.