ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmek, rüşvet ve para aklamayla suçlanan eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın jürili duruşmaları dün New York'ta başladı.

Aynı suçlamaların yöneltildiği İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Reza Zarrab'ın ise, savcılıkla iş birliği yaptı ve tanık olarak duruşmaya katılacağı açıklandı.

Savcı David Denton, Zarrab'ın iddia makamının "yıldız tanığı" olduğunu söyledi. Zarrab'ın bugün mahkemede tanıklık etmesi bekleniyor.

Jürili duruşmanın ilk gününde yaşananları ve tarafların dile getirdiği iddiaları derledik.

Savcı David Denton:

"Reza Zarrab tanık olarak hikâyenin iç yüzünü anlatıp, tüm bu karışık yalanların arkasındaki gerçeği teşhir edecek. Kendisi ABD yasalarını çiğnediği için suçlu olduğunu kabul etti ve devlet ile işbirliği yapma kararı aldı"

"Mehmet Hakan Atilla'nın yalanları, ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımlarda milyarlarca dolarlık delik yarattı"

"ABD bankalarına hile yapıp İran'ın paralarını dünyada rahatça dolaştırabilmesini sağlayan bu çok başarılı planın mimarı Atilla'dır. Zarrab niyeti ifade etti, Atilla metodu sağladı."

"İran'ın milyarlarca dolarını başka ülkelere transfer etmesi Orta Doğu'daki ülkelerin ekonomilerini de etkiledi. Boyut o kadar büyüktü ki plan, Türkiye ve İran'daki bakanlar tarafından korundu"

"Türkiye'deki üst düzey yetkililer Zarrab'a hakimlere rüşvet vermesini emretti"

Savcı David Denton, Zarrab'ın ifadelerinin Türkiye'deki 17-25 Aralık (2013) soruşturmalarına ışık tutabileceğini de ifade etti.

"Rüşvetle Türkiye'deki soruşturmadan (17-25 Aralık 2013) kurtulmuş olsalar da, delillerden kurtulamadılar. Bu deliller (17-25 Aralık'ta sızdırılan ses kayıtları) bugün New York'taki bu duruşmaya kadar gün ışığı görmedi."

"Deliller, küresel çapta bir dolandırıcılığın üzerindeki perdeyi kaldıracak"

Denton mahkeme jürisine, o dönemde verilen rüşvetlerle Türkiye'de 17-25 Aralık 2013'teki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının üzerinin kapatıldığını söyledi.

"Türkiye'deki aynı yozlaşmış üst düzey politikacılar Zarrab'a hâkimlere daha da çok, milyonlarca dolar rüşvet vermesi talimatını verdi, böylece her şey unutulacaktı...

"Zarrab parayı ödedi. Komployu kuranların ortakları hapisten çıktı ve Türk polisinin yürüttüğü soruşturma son buldu...

"Ama görünüşe göre olayı takip eden sadece Türk polisi değildi. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın karşı istihbarat birimi de 2013'ten bu yana kendi araştırmasını yürütüyordu. FBI delilleri bir araya getirerek neler olduğunu çözdü. Ve toplanan deliller Türk polisinin topladıklarıyla aynı hikayeyi anlatıyor"

Editör: TE Bilisim