"Hızlı Prototipleme ve Bilgisayar Destekli Yüksek Hızlı Üretim" projesi ile üç boyutlu doku iskeleti üretildi.

DERİ VE KEMİK YAMASI


Doku iskeletlerine Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Halil Kavaklı tarafından deri ve kemik hücreleri ekilerek yapay deri ve yapay kemik hücrelerinin kontrollü şekilde büyütülmesi gerçekleştirildi.

Bu yöntemle ileride hastanın kendi vücudundan alınan hücrelerle, kırılmış kemik kısımlarının bilgisayar tomografisi görüntülerinden hastaya özel kemik yamalarının veya yanmış deri kısımları için kontrollü bir ortamda doku üretilmesinin yolu açılmış oldu.

FARE DERİSİ ÜRETİLDİ


Proje kapsamında yapılan deneylerde yapay fare derisi üretildiğini belirten Lazoğlu, sistemin hastanelerde kullanıma hazır hale gelmesinin 2 yıl sürebileceğini belirtti.

Lazoğlu, "Hastanın yanmış bölgesine vücudunun başka yerinden alınmış deri örneği üretilecek ve sorunsuz bir şekilde yaranın üzerine yerleştirilecek. Yapay deri üretiminin ardından, kimya ve biyoloji bölümlerindeki öğretim üyeleriyle laboratuvar ortamında yapay kemik üretimini yaptık.
Şu an deney aşamasındayız. Hedef olarak hasar gören kemiğin bilgisayar tomografisi çekilecek, hasarlı kesimin üç boyutlu tasarımı yapıldıktan sonra yapay kemik üretimi yapılacak. Araştırmalarımızın tıp alanında hizmet verecek bir çalışma olmasını amaçlıyoruz" dedi.

VÜCUT REDDETMİYOR

Tedavide hastanın kendi dokusunun kullanılmasının pek çok avantajının bulunduğunu vurgulayan Lazoğlu, "Bu yaklaşımın önemli bir avantajı, insanın kendi hücresi kullanıldığı ve temelde kök hücre kaynaklı olabildiği için vücudun bu yapıları reddetmesi pek mümkün olmuyor. Biyo-uyumlu polimerden kullandığımız skafold, vücutta eridiğinden bir daha çıkarılması gerekmiyor" dedi.
Editör: TE Bilisim