Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK düzenlemesini Avrupa'daki en iyi uygulamalarla kıyaslamaya hazır olduklarını belirterek, "Avrupa'daki bakanlar yetkisini kötüye kullanmaz ama Türkiye'dekiler kullanabilir" anlayışını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Türkiye-AB karma Parlamento Komisyonu'nun Avrupa Parlamentosu'nun evsahipliğinde yapılan 74'üncü toplantısında konuşan Çavuşoğlu, AB'yi Türkiye'ye çifte standart uygulamaması konusunda uyardı.

Çavuşoğlu, HSYK düzenlemesiyle ilgili eleştirileri cevaplandırırken "AB'ye şu teklifte bulunmuştuk. Çıkardığımız HSYK kanununun AB ülkelerindeki benzer kanunlar ve uygulamalarla karşılaştırılmasını özellikle rica ettik. En iyi uygulamanın önümüze konulmasını ve Türkiye'deki uygulamayla karşılaştırılmasını, bizimkinde bir geri adım varsa bunu düzeltmeye hazır olduğumuzu çok net şekilde (AB yetkililerine) iletmiştik. Aynı teklifimiz geçerlidir" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "Ama bize (bizim bakanlarımız, bizim cumhurbaşkanımız, bizim krallarımız iyi siyasetçilerdir, yetkilerini kötüye kullanmazlar. Ama Türkiye'deki bakan ve yetkililere güvenmiyoruz, yetkisini kötüye kullanabilir) ya da (daha önceki Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i tanıyoruz, o yetkisini kötüye kullanmaz ama yeni bakanı tanımıyoruz, o yüzden şüphelerimiz var) anlayışını kabul etmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPM) Başkanlığı yapmış bir siyasetçi olarak yasakları savunmasının mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'de sosyal medyaya yönelik erişim kısıtlamalarının ifade özgürlüğünü hedef almadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "İfade özgürlüğü ve kişilerin hak ve hürriyetlerinin korunması, özel hayatın gizliliğinin korunması arasındaki dengeyi nasıl kuracağız?" sorusunu sorarak bu kapsamda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi tavsiye kararlarında kurulan dengenin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye'de özel hayatın ve ailenin korunmasına yönelik alınan tedbirleri bu uluslararası sözleşmeler ışığında tartışmaya hazır olduklarını ifade etti.

- "Mahkeme kararına uymama ayrıcalığı nereden geliyor?"

Twitter'a erişimin engellenmesiyle ilgili eleştirileri de cevaplandıran Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Twitter hakkında Türkiye'de yaklaşık 400 mahkeme kararı var. Bunlar yetkililerin başvurusuyla alınan kararlar değil, Türkiye'nin her yerinden, özel hayatın gizliliğinin ihlali, kişilik haklarının ihlali sebebiyle mahkemelere başvurulmuş. Mahkeme de bu linklerin kaldırılması kararını vermiş. Devletin görevi bu kararları Twitter'a iletmektir. Ama Twitter Amerika'dan bir uyarı geldiği zaman bunu kaldırıyor, Almanya'dan neonazi linkleri konusunda uyarı geldiği zaman bunu kaldırıyor, Fransa'dan antisemitik içerik barındıran linkler konusunda uyarı geldiğinde bunu kaldırıyor ve kaldırmalıdır ama Türkiye'deki mahkeme kararlarını sadece gözardı ediyor, hiç dikkate almıyor."

Twitter'ın Türkiye'de avukat tuttuğunu ve ofis açmasının gündemde olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Twitter'ın Türkiye'de vatandaşlarımızın açtığı davalara karşı hem savunma hem de karşı dava açma hakkı olmalı ve sonuçta sevsek de sevmesek te mahkeme kararına herkes uymalı. Sizin ülkelerinizdeki, bizim ülkemizdeki bir televizyon, bir gazete mahkeme kararına uyuyor. Peki sosyal medyanın bu konudaki ayrıcalığı nerden kaynaklanıyor?" dedi.

2014'ü "AB yılı" ilan ettiklerini ve seçimlere rağmen reformları kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, AB katılım müzakerelerinde siyasi engeller nedeniyle istedikleri hızı yakalayamadıklarını fakat buna rağmen açılmayan hatta resmi açılış kriterleri bile kendilerine bildirilmeyen fasıllarda uyum çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, yargı, temel haklar ve adalet, özgürlük ve güvenlik ile enerji fasıllarının artık müzakerelere açılması çağrısında bulundu.

30 MART SEÇİMLERİ

Türkiye'deki 30 Mart mahalli seçimlerini değerlendiren Çavuşoğlu, toplumun istikrar ve ekonomik büyümeden yana oy kullandığını ve içi boş söylemler değil icraat istediğini gösterdiğini belirtti.

KPK toplantısında söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in "seçimlerin şeriatçılar ve çağdaşlar arasında geçtiği" iddiasını "sığ bir yaklaşım ve vatandaşın tercihine yönelik hazımsızlık" diye eleştiren Çavuşoğlu, seçimlerin "proje üretenlerle sadece retorik içinde olanlar arasında geçtiğini" kaydetti.

"YALANCILARA PRİM VERMEYİN"

Bu arada KPK Üyesi İngiliz Liberal Andrew Duff, Çavuşoğlu'nun Türkiye'deki bir konuşmasında kendisini "paralelci" olmakla suçladığını iddia ederek özür beklediğini söyledi.

Çavuşoğlu ise bu iddiayı yalanlayarak, söz konusu açıklamasında sadece bir parlamenterin görüşlerinin AP'ye ve AB'ye mal edilemeyeceğini söylediğini aktardı.

Çavuşoğlu Duff'a, "Hiçbir zaman sizi itham etmedim. Burada benim de sizin de bir suçunuz yok. Size yalan söyleyenler çarpıtıyor. Kaynaklarınızı değiştirin, yalancılara prim vermeyin" tavsiyesinde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, KPK'daki konuşmasının ardından AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle ile biraraya geldi. 
Editör: TE Bilisim