Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil" dedi.

Yıldız, Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldız, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, "doğal gaz konusunda Türkiye'yi müşteri olarak görürüz ama ortak olarak görmeyiz" açıklamasının anımsatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabii ki onların ortağı KKTC'dir, Türkiye değil. Kıbrıs'ın tamamının, çevresindeki zenginliklerden adilane bir şekilde yararlanması lazım. KKTC bağımsız bir devlettir ve beraberce geliştirebilecekleri çözümle beraber biz o projenin olumlu katkısını koymaya devam ederiz ama siyaseten bu fizibilite sağlanmadığı takdirde çözümsüzlük her zaman olduğu gibi bu işin yanı başındadır.

Başından beri söylüyoruz, uluslar hukuka göre, münhasır ekonomik sahalarda netleşmemiş, sınırları çizilmemiş alanlarda üretilen bir petrol veya doğal gaz Kıbrıs'ın tamamı tarafından paylaşılmalı. O yüzden ortakları KKTC olacaktır ama Türkiye, bu projenin en önemli ulaşım yeri ve tüketim noktasıdır. Bunu Sayın Rum lideri de sözlerinde belirtiyor. Onların proje ortağı KKTC'dir."

Yıldız, kaynakların değerlendirilmesi noktasında Kıbrıs'ın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun adının "ortaklık" ya da "gelir paylaşımı" olabileceğini, Türkiye'nin ise bu süreçlerin tarafı olmadığını kaydetti. 
Editör: TE Bilisim