Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz’deki doğalgaza ilişkin, “Güney Kıbrıs’ın hakkı olduğu kadar Kuzey Kıbrıs’ın da hakkı vardır bu kaynaklarda. Gemilerimiz araştırmalarını sürdürüyor. Kimsenin bize parmak göstermesine izin vermeyiz” dedi.

Oktay, “Doğu Akdeniz, Kıbrıs eksenli gelişmeleri nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna şu cevabı verdi: “İsrail, Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs, kendi aralarında yaptığı bir anlaşma neticesinde doğalgaz, hidrokarbon kaynakları aranması konusu var. Bizim de iddiamız şu; Kıbrıs ada itibariyle eşit haklara sahip iki toplum vardır ve dolayısıyla burada bir kaynak söz konusu ise bu her iki kesimde yaşayan toplumun, halkların hakkıdır. Güney Kıbrıs’ın hakkı olduğu kadar Kuzey Kıbrıs’ın da hakkı vardır buradaki kaynaklarda. Bizim de Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs ile bir anlaşmamız var zaten. Kuzey Kıbrıs’ın dâhil olduğu bölge içerisinde münhasır ekonomi bölgede araştırmalarımızı yoğun sürdürüyoruz.

Rumlar şımarık çocuk

Biz diğer tarafın ifade ettiği bölgede de araştırmalarımıza devam edeceğiz diyoruz. TPAO’nun çok önceden aldığı bir ruhsat var ve faaliyetlerimizi yürütüyoruz ve yürütmeye devam edeceğiz. Sonrasında da şu anda Barbaros sismik gemimiz o münhasır ekonomik bölgesinde şu anda 9 NO’lu parselde sismik çalışmalarına devam ediyor. Sonunda sondaj boyutuna da dönüşebilir. Kim ne derse desin bu Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkıdır. Dolayısıyla bu hakkın görmezden gelinmesine, bu hakkın tek taraflı mal edilmesine ya da unutturulmaya çalışılmasına, hele hele zor kullanarak, uluslararası boyutta birliktelikler oluşturularak Türkiye’ye, KKTC’ye parmak gösterilmesine izin vermeyiz. Güney Kıbrıs biraz şımarık çocuk moduna girdi. Şimdi şımarık bir çocuğun bölgede herkese hava atmasına da hakları yok saymasına da müsaade edemeyiz. Yunanistan’a da mesajları çok net olarak veriyoruz. Bunlar iç siyasete malzeme edilecek hususlar değil.”

Editör: TE Bilisim