Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, karşılıklı bir koordinasyonla beraber sismik araştırmaların Kıbrıs çerçevesinde durdurulduğunu söyledi. Yıldız, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin şu anda Mersin'de bakımı yapıldığını ve 6 Nisan'da bir sismik için İskenderun’a hareket edeceğini belirtti.

Yıldız, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yıldız, Kıbrıs'taki sismik aramaların karşılıklı olarak sonlandırılması ve Akdeniz jeopolitiğinde son durumun sorulması üzerine ise uluslararası hukuka aykırı olarak Akdeniz'deki münhasır ekonomik sahaların netleşmemesi dolayısıyla tek taraflı aramalara Türkiye'nin karşı olduğunu söyledi.

Yer altındayken savaşın, yer üstündeyken de barışın gerekçesi olan enerji kalemlerinin Türkiye'nin koyduğu politikalarla daima barışın gerekçesi olması gerektiğine inandığını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Yunanistan'la, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile beraber ortada olan tablo sürdürülebilir bir durum değildir, buna gerekli itinanın karşılıklı gösterileceğine olan inancımı bir kez daha vurgulamak isterim. Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemimizin şu anda Mersin'de bakımı yapılıyor. Çalışmasından son derece memnunuz, 6 Nisan'da İskenderun'da bir sismik için oraya hareket edecek. Karşılıklı olarak bir koordinasyonla beraber aramaların Kıbrıs çerçevesinde durdurulduğu tabii ki doğrudur. Bizim, Barbaros Hayrettin Paşa'nın da bu manada gelişen olayları da takip ederek benzer görevlere gideceğini ve bunu takip edeceğimizi bu vesileyle söylemek isterim."

Yıldız, İsrail'in Doğu Akdeniz'deki gazının muhtemel geçiş yönünün Türkiye olup olamayacağına yönelik soruya "Gazın geçiş güzergahının ve tabii akış yönünün Türkiye olduğu çok malum. Onlar tarafından da malum, bizim tarafımızdan da malum. Madem ki Türkiye coğrafyası doğalgazı taşımak için en uygun coğrafya, Doğu Akdeniz gazı Türkiye üzerinden geçer, ilişkilerini de düzenleyerek gelir. Bu da yeni bir öngörü olmuş olur" yanıtını verdi.

Türkiye'nin son derece tutarlı ve AB üyesi ülkeler tarafından da çok beğenilen bir planı olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bizim gerçekten tutarlı ve sürdürülebilir bir enerji politikamız var. Şuna inanıyorum; Doğu Akdeniz gazı Türkiye üzerinden geçer. Mısır, İsrail ve Yunanistan gibi zorlama projelerle Doğu Akdeniz'deki gazı, doğalgaz ve ham petrol fiyatlarının düşme eğilimi gösterdiği ve bunu ibraz ettiği bir dünyada daha yüksek maliyetli bir proje yapamazsınız, yapıyor gibi gözüküyorsunuz ama olmaz" ifadelerini kullandı. 
Editör: TE Bilisim