Çavuşoğlu, NTV’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in dün Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ara bölgede yaptıkları görüşmeyi değerlendiren Çavuşoğlu, "İzlenecek yol haritası konusunda KKTC'de bir mutabakat var." dedi.

En son garantör ülkelerin katılımıyla yapılan beşli konferansta birçok konuda açıklık olması ile Yunanistan ve Rum kesiminin güvenlik, garanti ve toprak konusunda hazır gelmemesi nedeniyle bir sonuç elde edilemediğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Dünkü toplantıda ise Rum kesiminin garip garip önerileri üzerine sonuç elde edilemedi. Rum kesimi, diğer dört konudaki, dört fasıldaki açık konuları şimdi konuşmak bile istemiyor. Oysa iki tarafın yaptığı müzakerelerin temelinde bunlar var. Bunları görüşmeleri gerekiyor. Diğer konular garantörlerle birlikte görüşülür. Neymiş efendim, konferansı tamamlayalım, konferansın ilk gününde garanti ve güvenlik konularını çözelim, ikinci gününde de toprak meselelerini çözelim ve ondan sonra beyefendinin eli rahatlayacakmış, dönüşümlü başkanlık dahil idari konularda da kendileri bir iyilik yapacakmış. Tabii bu saçma önerileri Türk tarafı reddetti."

Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile dün yaptığı telefon görüşmesinde de Türkiye ve KKTC'nin çözüme belirlenen parametreler çerçevesinde hazır olduğunu ilettiğini ifade etti.

Türkiye'nin Kıbrıs müzakere sürecini yakından takip ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Gerekirse ben de önümüzdeki günlerde adaya bir ziyarette bulunacağım." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim