Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, garantör ülke statüsü dolayısıyla Kıbrıs konusunda İngiltere'nin AB'ye göre daha özel bir konumunun bulunduğunu belirterek, “Biz Birleşik Krallık'ın GKRY'yi müzakere masasına dönme, müzakerelerde sonuç alıcı bir yaklaşım benimseme ve sorunu müzakereler yoluyla çözme konusunda güçlü bir şekilde ikna ve teşvik etmesini bekliyoruz” dedi.

Bilgiç, Türkiye'nin AB üyeliği, Kıbrıs sorunu konularında AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

AB ÜYELİĞİ VE KIBRIS SORUNU

Türkiye'nin AB üyeliğine Birleşik Krallık'ın verdiği desteğin Başbakan Cameron ve üst düzey yetkililerce dile getirildiğini, parlamentodaki tüm siyasi partiler arasında da bu konuda görüş birliği olduğunu ifade eden Bilgiç şöyle konuştu:

"Mevcut siyasi desteğin artarak sürmesi ve müzakere sürecimizdeki siyasi engellerin kaldırılması, çabalarımıza daha güçlü destek vermesi bizim İngiltere'den öncelikli beklentilerimizi oluşturmaya devam ediyor. Örneğin, açılabilecek durumda olan ancak bazı üyelerin engellemeleri nedeniyle müzakerelere açılamayan bazı başlıkların da AB bünyesinde gündeme getirilmesi ve takip edilmesi gerekiyor.”

Garantör ülke statüsü dolayısıyla Kıbrıs konusunda İngiltere'nin AB'ye göre daha özel bir konumunun bulunduğunu dile getiren Bilgiç, Türkiye'nin her iki halkın asli, kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve adanın ortak sahibi olmalarını temel alan müzakere edilmiş adil, kalıcı çözüm istediğini kaydetti.

Bilgiç, geçen yıl şubat ayında başlayan ancak ekim ayında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri NikosAnastasiadis'in masadan kalkmasıyla yarım kalan müzakere sürecinin önkoşulsuz olarak yeniden başlamasını umut ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“GÜNEY KIBRIS ADADAKİ KAYNALARIN TEK SAHİBİYMİŞ GİBİ HAREKET ETMEKTEN VAZGEÇMELİ”

"GKRY, adadaki tüm kaynakların tek başına sahibiymiş gibi hareket etmekten vazgeçmeli, yeni bir ortaklık kurma anlayışını benimsemeli. GKRY'nin tek yanlı adımlarının engellenmesi için uluslararası topluma da sorumluluk düşüyor. İngiltere, garantör ülke statüsünde ve aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi üyesi ve adayla da tarihi bağlara sahip.

Biz Birleşik Krallık'ın GKRY'yi müzakere masasına dönme, müzakerelerde sonuç alıcı bir yaklaşım benimseme ve sorunu müzakereler yoluyla çözme konusunda güçlü bir şekilde ikna ve teşvik etmesini bekliyoruz.

“2015’İN ÇÖZÜM YILI OLMASI EN ÇOK TÜRKİYE’Yİ MUTLU EDER”

Kıbrıs Türk toplumuna uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde adımlar atılması gerekir. 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olması en çok Türkiye'yi mutlu edecektir. Biz dost ve müttefik ülkelerin bu yöndeki desteklerini görmek isteriz."
Editör: TE Bilisim