Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12. Dönem Zirvesi'nde, yıl sonunda görev süresi dolacak olan İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun görevini eski Suudi Arabistan Enformasyon ve Hac Bakanı İyad Medeni'ye (67) devretmesi kararlaştırıldı.

İhsanoğlu, 1 Ocak 2005'den bu yana yürüttüğü İİT genel sekreterliği görevini yıl sonundan itibaren Medeni'ye devredecek.

MEDENİ'NİN ÖZ GEÇMİŞİ

İyad Medeni, 15 Mayıs 1946'da Mekke'de dünyaya geldi. Medeni, Arizona State Üniversitesi'nin Üretim Yönetimi bölümünde lisans derecesi aldı.

1969 yılında kurulan İİT'nin 10'uncu Dönem Başkanı da olan Medeni, önce Enformasyon Bakanı daha sonra Hac Bakanı olarak görev yaptı.

''Açık siyaset'' izlediği gerekçesiyle hükümet içinden eleştiriler alan Medeni döneminde kadınlar, haber spikeri olarak televizyon ekranlarında boy gösterdi. Yine Medeni'nin döneminde müzik programları ve filmler ekranlarda yer aldı.

Bu dönemde Medeni, bazı kesimler tarafından liberal-laik olmakla ve ''kırmızı çizgileri'' aşmakla suçlandı.

Entelektüeller arasında derin vizyona sahip, sakin ve medyaya pek fazla demeç vermeyen biri olarak tanımlanan Medeni'yi yakınları mütedeyyin olarak nitelendiriyor.

Ülkede sinemaların açılmasına destek veren, gençler için sinema festivalleri düzenlenmesini teşvik eden Medeni, 2008 yılında ilk kez Suudi Arabistan'da film yarışmasının yapılmasına şahsen çaba gösterdi.

Hac Bakanı olduğu süre içinde ise Medeni, umre ziyareti yapanların dini ritüellerini yapmalarını kolaylaştırdı, ayrıca ziyaretçilerin ülkenin başka kentlerine seyahat edebilmelerine izin verdi.

Medeni, 2009 yılında emekli olduktan sonra hayatı boyunca yaptığı çalışmaları ''Zürefa Yaşı'' adlı bir kitapta topladı.

Medeni, halen Kral Abdullah Bin Abdulaziz Konut Geliştirme Kurumu'nda Genel Sekreterler Meclisi Başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. 
Editör: TE Bilisim