Türk bilim insanları transgenik teknolojiyle güveye dirençli domates çeşidi elde etti.

Domates rekoltesine yüzde 100'e varan oranlarda zarar veren güveye karşı çalışma yürüten Türk bilim insanları, transgenik teknolojiyle güveye dirençli domates çeşidi geliştirdi.

İzmit Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) yürütülen bilimsel çalışmalarda güveye karşı dayanıklılık verecek toksin geni domates genine transgenik teknolojiyle aktarıldı.

İYTE Moleküler Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domates başta olmak üzere tüm tarla ürünlerindeki dayanıklılık genlerinin 40-50 yıllık yaşlı genler olduğunu belirtti. Doğanlar, zamanla hastalığa neden olan organizmaların yeni ırklarının çıktığını, ürünlerin dayanıklılığını da yavaş yavaş kaybettiğini söyledi. Mevcut genlerle gelecek yıllarda ürün alma ihtimalinin bulunmadığını savunan Doğanlar, bu nedenle yeni dayanıklılık genlerinin bulunmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Doğanlar, dayanıklı yeni çeşitler için transgenik teknolojinin kullanılabileceğini aktararak, "Önümüzdeki 15-20 yıllık süreçte transgenik çeşitler kullanmak mümkün olacak. Başka çare de yok. Mevcut genlerle 10-20 sene sonra ürün yetiştirmek mümkün değil" dedi.

Transgenik ürünlere karşı olumsuz bir algı bulunduğuna işaret eden Doğanlar, şöyle devam etti:

"Hiçbir GDO'lu ürün sakıncalı değildir. Dünyadaki üretim şekillerine baktığımızda klasik tarım, organik tarım ve transgenik teknolojiyle üretilen ürünler var. Bunlar içerisinde en güvenilir olan transgenik teknolojilerdir. Transgenik teknoloji ile geliştirdiğiniz ürünü çevre testlemeleri yapılıyor, insan sağlığına, hayvan sağlığına zararı olup olmadığı araştırılıyor. Bütün bu testlemeleri geçtikten sonra piyasaya sürülüyor. Transgenik teknoloji ile geliştirilen ürünler, bilinenin aksine en güvenilir teknolojidir. Herkes bir gün transgenik teknolojiyi tüketecek."

"TÜRKİYE'DE BİR SEBZEDE GENETİĞİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİN İLK ÇALIŞMASI"

Doğanlar, Türkiye'de genetiği değiştirilmiş ürün üretmenin yasak olduğunu, bu nedenle çalışmanın araştırma amaçlı yapıldığını belirterek, gelecek yıllarda üretim izni çıktığında ellerinde hazır bir çeşidin bulunacağını söyledi.

"Türkiye'de bir sebzede genetiğinin değiştirilmesinin ilk çalışmasını yaptıklarını" ifade eden Porf. Dr. Doğanlar, güveye tam dirençli domates çeşidi elde edildiğini, gelecek yıllarda kuraklığa dayanıklı tarım ürünleri için transgenik çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim