Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Katar'daki temasları sırasında Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüşmesi Yunan basınında geniş yankı buldu.

Başbakan Samaras'ın ''Türkiye ile Yunanistan arasında sorunlar bulunduğunu ancak bunların çözümlenmesi konusunda iyi niyetin de mevcut olduğunu'' belirttiği demecine yer veren gazetelerde, Başbakan Erdoğan'ın Batı Trakya konusunu Türk Yunan ilişkilerinde ilk sırada tuttuğu bilgisine de yer verildi.

Resmi bir ziyaret için gittiği Katar'ın başkenti Doha'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Samaras, Türkiye ve Yunanistan'ın NATO çerçevesinde müttefik iki ülke olduğunu belirtti.

''İki ülke arasındaki ilişkilerde sorunlar bulunduğunu ancak bunların çözümlenmesi için istek ve arzunun da bulunduğunu'' ifade eden Samaras, 5 Mart'ta iki ülkenin bakanlar kurullarının ortak toplantısı için bakanlarıyla birlikte Ankara'ya gideceğini söyledi.

Samaras, gazetecilerin, görüşmede Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusunu gündeme getirip getirmediğine ilişkin soruları üzerine, ''görüşmede sadece Ankara’da ortak bakanlar kurulu toplantısında görüşülecek konuların kısaca ele alındığını'' söylemekle yetindi.

ERDOĞAN-SAMARAS GÖRÜŞMESİ YUNAN BASININDA

Erdoğan ile Samaras'ın Katar'ın başkenti Doha'ya gerçekleştirdiği ikili görüşme Yunan medyasında da geniş yankı buldu.

Yunanistan'ın en prestijli gazetelerinde görüşmeye tam sayfa ayrılırken, Başbakan Erdoğan'ın Batı Trakya konusunu, Türk-Yunan ilişkilerinde ilk sırada tuttuğu bilgisi geniş yer aldı.

İki ülke başbakanlarının görüşmesinin önceden planlandığından daha uzun sürdüğüne dikkati çekilen haberlerde, Erdoğan ile Samaras'ın, 5 Mart'ta Ankara'da geniş çaplı hükümetler arası bir toplantı yapılması konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.

Yunan resmi haber ajansı AMNA, Erdoğan ile Samaras arasındaki görüşmenin ''gayri resmi'' olmasına rağmen 40 dakika sürdüğünü belirttiği haberinde, görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren ortak konuların yanı sıra, bölgedeki ve Avrupa’daki ekonomik gelişmelerin ele alındığını duyurdu.

AMNA, hükümet çevrelerine dayandırdığı haberinde, iki ülke başbakanlarının görüşmesinde kısaca ele alındığını belirttiği konular arasında ''240 İmam Yasası''yla ilgili kanuni düzenleme, Atina'ya cami yapılması ve Yunanistan'ın deniz hakları konusunun bulunduğunu belirtti.

Ajans, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Samaras'ın Diplomatik Ofis Müdürü Stavros Vasilopulos'un da hazır bulunduğunu belirttiği görüşmede, iki başbakanın özelleştirme konularını da konuştuğunu, Başbakan Erdoğan’ın, Samaras’a, ''Ben krizi özelleştirmelerle aştım'' dediğini kaydetti.

AZINLIK KONUSU MANŞETLERDE

Kathimerini gazetesi, birinci sayfada fotoğraflı olarak manşetten verdiği ''İyi atmosferde görüş farklılığı'' başlıklı haberinde, Erdoğan'ın, İmamlar konusunda şikayette bulunduğunu, Samaras'ın ise MEB konusunu gündeme getirdiğini yazdı.

Gazete, Samaras ile Erdoğan'ın Doha'daki görüşmesinin, "tezlerin belirlendiği, aynı zamanda da görüş farklılıklarının dile getirildiği bir buluşmaya dönüşmesine rağmen, iyi bir atmosferde geçtiğini" belirttiği haberinde, iki ülke başbakanlarının 4-5 Mart’ta Türkiye’de yeniden bir araya gelmek üzere randevularını tazelediğini kaydetti.

Kathimerini, görüşmede Samaras’ın, Yunan Parlamentosu’nun deniz hukukunda belirlendiği şekilde, MEB ilan edilmesi de dahil olmak üzere, Yunanistan’ın Ege’deki haklarını uygulamaktaki kararlılığını dile getirdiğini, Erdoğan’ın İmam Yasası’yla ilgili kanuni düzenlemeyi gündeme getirerek bunun iptal edilmesini istediğini belirtti.

Merkez sol eğilimli PASOK yanlısı Ethnos gazetesi, ''Erdoğan tekrar azınlık konusunu açıyor'' ve ''Erdoğan’ın azınlık konusuyla ilgili yeni oyunu'' başlıklarını kullandığı haberinde, ''Erdoğan’ın, ikili ilişkiler gündeminde (Batı) Trakya konusunu devam ettirerek, 'Türk azınlığın talepler paketini Patrikhane ile ilişkili olarak gündeme getirdiğini'' yazdı.

Ethnos, iki ülke başbakanlarının görüşmesinde, 2010 yılından beri “sürüncemede" bulunduğunu belirttiği Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının 4-5 Mart’ta yapılmasının kararlaştırıldığını belirterek, "İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilecek toplantılarda iki hükümetin, ikili ilişkilerle ilgili siyasi konuların görüşülmesinde ambalaj oluşturacak işbirliği konuları keşfetmeleri gerektiğini" kaydetti.

SAĞ EĞİLİMLİ GAZETELER TEPKİLİ

Sağ eğilimli ''Elefteros Tipos'' gazetesinin, "Geniş arka planlı teke tek Samaras-Erdoğan görüşmesi – Erdoğan Heybeliada ve cami konusunda kendi havasında" başlığı altındaki haberinde, Erdoğan ve Samaras'ın Katar'da yaptıkları 45 dakikalık görüşmede Atina'daki cami, yeni "imam yasası", Heybeliada Ruhban okulu ve MEB konularının konuşulduğu belirtildi.

İki ülke başbakanları arasındaki görüşmede, Ankara'da 4 ve 5 Mart'ta Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzey İşbirliği Konseyi'nin düzenlenmesinin kararlaştırıldığı bilgisi verilen haberde, Erdoğan'ın Samaras'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalar yer aldı.

Haberde, Erdoğan'ın 'Atina'da cami' konusunu Samaras'a ilettiği, Samaras'ın ise caminin inşasının Yunan Parlamento'sundan onaylandığı bilgisini verdiği belirtilirken, Erdoğan'ın "sizin inşa etmenize gerek yok, izin verirseniz biz yaparız" ifadelerine karşı Samaras'ın caminin Yunan Devleti tarafından inşa edileceğini beyan ettiği kaydedildi.

Haberde ayrıca, Eroğan'ın Samaras'dan, 240 imamın Müslüman çocuklara Kuran-ı Kerim öğretme amaçlı tayin edilmesini öngören yeni 'İmam Yasası'nın geri çekilmesini istediği belirtildi.

Yunan hükümet çevrelerine dayandırılan habere göre, Samaras ise yeni yasanın eski yasaya göre yanlışları düzelttiğini ve İmamların kamu görevlisi olmasının, azınlığın eğitimini yükselttiğini ifade etti. Ayrıca Samaras, Yunanistan'ın tüm vatandaşlarının ve Müslüman azınlığının din özgürlüğüne saygı duyduğunu sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim