Rus savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlali etti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlalini; “İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali, Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır. Bu tür sorumsuz adımların ne Rusya Federasyonu'na ne NATO-Rusya ilişkilerine ne de bölgesel ve küresel barışa hiçbir faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır” şeklinde değerlendirdi.

Erdoğan, bir basın açıklaması sırasında, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaline ilişkin soru üzerine; dün öğle saatlerinde hava kuvvetlerine ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğini bildirerek, “İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali, Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ihlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konunun NATO'nun da takibinde olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır. Bu tür sorumsuz adımların ne Rusya Federasyonu'na ne NATO-Rusya ilişkilerine ne de bölgesel ve küresel barışa hiçbir faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır. Bütün bu hususlar dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Büyükelçisi'ne açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir. Bu arada da ben Dışişleri Müsteşarımıza, 'Rusya tarafıyla görüşün, Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim' demişimdir. O andan bu ana kadar henüz, kendisine ilettiklerini, fakat oradan bir dönüş olmadığını bizim büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir.”

Rusya'nın bugünlerde yeni örneklerine şahit olunan Suriye'nin sınırına yakın bölgelerindeki sivil hedeflere yönelik saldırılarının endişeye yol açtığını ifade eden Erdoğan, “Rusya'nın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadele ile hiçbir ilgisinin olmadığı, tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. DAEŞ'le yakından uzaktan bu saldırıların bir alakası yoktur. DAEŞ mevzilerine yönelik herhangi bir adım burada söz konusu değildir, tamamıyla oradaki özellikle Lazkiye'nin kuzeyindeki bölgeler ve bunun yanında da özellikle Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere yönelik bu tür bombalamalar söz konusudur" diye konuştu.

Erdoğan, uluslararası toplumu, söz konusu insan hakları ihlalleri karşısında daha duyarlı olmaya davet ederek, "Bugün Suriye'de herkesin gözü önünde yaşanan bu zulümlere göz yumanların yarın ortaya çıkacak sonuçlardan şikayet etme hakları da olmayacaktır" dedi.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI, HAVA SAHASI İHLALİNİ TEYİT ETTİ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Mark Wright da, Rus savaş uçağının Türk hava sahası ihlalini teyit ederek "Rusya, bölgede istikrarsızlığı artıracak eylemlerine son vermeli" dedi.

Pentagon Sözcüsü Mark Wright, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini doğruladı.

“ABD, NATO ile birlikte, Türkiye ile dayanışma halinde olmaya devam edecektir” ifadesini kullanan Wright, Rusya'yı Türk hava sahasına saygı göstermeye ve bölgede istikrarsızlığı artıracak eylemlerine son vermeye davet etti.

Wright ayrıca tansiyonun düşürülmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla iki ülkenin birbiriyle konuşmasının da önemli olduğunu kaydetti.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: “RUSYA SORUMLU DAVRANMALIDIR”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Türk yetkililerinin sürekli uyarılarına rağmen bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirterek, Rusya'yı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye davet etti.

Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlaline ilişkin, "Önceki olaylar, böyle bir davranışın ne kadar tehlikeli olduğunu göstermiştir" ifadesini kullandı.

Rusya'yı sorumlu davranmaya ve NATO hava sahasına tam saygı göstermeye çağıran Jens Stoltenberg, açıklamasında şunları kaydetti:

"Rusya bu tür ihlallerin tekrar yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almalıdır. Ankara ve Moskova arasında doğrudan teması memnuniyetle karşılıyor, serinkanlı olunması ve gerginliğin düşürülmesi çağrısı yapıyorum. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde ve müttefikimiz Türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor. İttifak üyeleri, Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmeye devam ederken, Türkiye üzerinde erken uyarı uçakları AWACS varlığını artırmaya aralık ayında karar verdi. Bu karar, dünkü olaydan önce alındı."

RUSYA İHLAL OLMADIĞINI İLERİ SÜRDÜ

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'nın Suriye'de bulunan uçaklarından herhangi birinin Türk hava sahasını ihlal etmediğini ileri sürdü.

Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, Suriye'deki Rus hava savunma unsurlarının da Suriye ordusuna ait radarların da Türkiye-Suriye sınırında ihlal belirlemediği iddiasında bulundu.

Rus sözcü, radar sistemlerinin havadaki cisimlerin yüksekliği, rotası ve hızını tespit edebildiğini ancak söz konusu cismin milliyetini belirleyemediğini savundu.

Konaşenkov, Rus uçağının Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmesine ilişkin, Rus pilotlarla Türkiye arasında uzunca bir süredir telsiz teması bulunmadığını ileri sürdü. Konaşenkov, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği yönündeki açıklamaların "propaganda" olduğunu iddia etti. 
Editör: TE Bilisim