TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün cuma namazını Üsküdar'daki Hz Ali Camisi'nde kıldı. Erdoğan namaz sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

(Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Güney Kıbrıs Rum yönetiminin ABD'li bazı şirketlerle anlaşma yaptığı iddiaları) Münhasır ekonomik bölgelerde biz özellikle Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimizin, Türk soydaşlarımızın haklarını sonuna kadar korumakta kararlıyız. Onun için de şu anda yeni aldığımız sondaj gemileri olsun, arama noktasındaki gemilerimiz olsun, bunlar da bölgeye intikal ediyor, onların da çalışmaları var. Tabi onların korumaları noktasında bütün yine Silahlı Kuvvetlerimizin ilgili firkateynler olsun, hepsi bölgedeler. Ve bölgenin bir defa çıkacak olan tüm neması, yani bu petrol noktasında olabilir, başka olabilir, bunların hepsinden Güney Kıbrıs'ın nasıl hakları varsa, aynı şekilde uluslararası hukuka göre Kuzey Kıbrıs'taki Türk soydaşlarımızın da hakları var. Bu hakları, kimse kusura bakmasın, biz hiç ilgisi, alakası olmayanlara da yedirmeyiz. Onun için diplomatik ilişkilerimiz var ve diplomatik ilişkiler dışında da münhasır ekonomik bölgede bize ait olan loplar var, buralar üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

TÜRKİYE VE KKTC'DEN KİRLİ ANLAŞMAYA SERT TEPKİ
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Amerikan Noble Enerji Şirketi arasında Afrodit yatağından çıkartılacak doğal gaz için yapılan gelir anlaşmasına Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sert tepki geldi. Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Söz konusu anlaşma, adanın ve dolayısıyla ada etrafındaki doğal kaynakların eşit sahibi olan Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarının gasp edilmesinden başka bir şey değildir. Bu vizyonda, Kıbrıs Türk halkının eşit hak ve çıkarlarına yer yoktur ve Kıbrıs Rum tarafının paylaşmaya hiç de hazır olmadığının en somut göstergesidir. Bu, hem bizim hem de KKTC için kabul edilemez bir durumdur" denildi.

Editör: TE Bilisim