Görüşmede Ban Erdoğan’a Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Rum Yönetimi Lideri Anastasiades ile yaptığı görüşmeye dair bilgiler verdi; Erdoğan da sürece ivme kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede terörle mücadele, Suriyeli mülteciler, uçuşa yasak bölge, Kıbrıs meselesi, Gazze, Ukrayna, Somali'ye insani yardım, medeniyetler ittifakı iklim değişikliği, Ebola salgını gibi konular ele alındı.

BM Genel Sekreteri Ban, Musul'da alıkonulan Türk vatandaşlarının salimen kurtarılmalarından dolayı Türkiye'ye tebriklerini iletirken Cumhurbaşkanı Erdoğan da MİT'in bu süreçte başarılı bir performans sergileyerek netice almayı başardığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'u BM'nin bir bölgesel merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, bu konuda verilen destekten dolayı Ban'a teşekkür etti.

Görüşmede, Erdoğan'ın ülke olarak 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi üyeliğine yönelik çalışmaları sürdürdüklerini, Medeniyetler İttifakı Girişimi'ndeki öncü rolü sürdürme konusunda kararlı olduklarına dikkati çektiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, terörle mücadele konusunda ise Irak ve Suriye'nin tek bir eylem alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaretle terör odaklarının beslendiği zemini kurutacak adımlar atılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptığı harcamanın 3,5 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Erdoğan, bu trajediye son verme açısından uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini de vurguladı.
Editör: TE Bilisim