Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısı için Davos'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinde Kıbrıs sorunu, Suriye, Irak ve BM-Türkiye ilişkileri ele aldı.

Davos’ta yoğun ikili temaslarda bulunan Davutoğlu, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medlesi, Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Mual el-Hatip'le görüştü

Diplomatik kaynaklar, Davutoğlu'nun Ban ile görüşmesinde Türkiye ve Finlandiya'nın ortaklaşa yürüttüğü, İstanbul'da arabuluculuk merkezi kurulması çalışmalarına devam edileceğini söylediğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca BM bölgesel ofislerinin İstanbul'a taşınmasına yönelik çabalarda kararlı olduklarını belirtti.

Davutoğlu'nun, BM Genel Sekreteri'nin insani işlerden sorumlu Yardımcısı Valerie Amos ile buluşmasında ise Suriye ve Mali'deki olaylar gündeme geldi.

Görüşmede Amos'un, basında BM'nin Esed rejimine para yardımında bulunduğu yönünde yer alan iddiaların doğru olmadığını belirttiği öğrenildi.

Bakan Davutoğlu'nun Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Mual el-Hatib'le görüşmesinde, Suriye'deki krizle ilgili yürütülen uluslararası çabalar ile sığınmacıların ve yerlerinden edilenlerin durumu değerlendirildi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medlesi'yle de görüşen Davutoğlu, bu ülkedeki doğalgaz tesislerine yönelik terör saldırısında, bölgede bulunan 3 Türk vatandaşının kurtarılması sürecindeki katkılarından dolayı Cezayir makamlarına teşekkür etti.

Görüşmede, Cezayir'deki son saldırılar ve Mali'deki gelişmeler de değerlendirildi.

Bakan Davutoğlu, Avustralyalı mevkidaşı Bob Carr ile Suriye ve Afganistan'daki gelişmeleri ele aldı. Görüşmede ayrıca Türkiye ve Avustralya'nın G20 bünyesinde iştişarelerini ve iş birliğini artırması gereği vurgulandı.

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'la da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, halkın günlük hayatında fark yaratacak projelere ağırlık verilmesini ve kamu kurumlarının güçlendirilmesini istediği belirtildi.
Editör: TE Bilisim