AKP için tarihi olarak görülen MYK toplantısına gecikmeli olarak katılan AKP Genel Başkanı ve  Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti genel merkez binasına arka kapıdan girdi. Saat 12:15’de başlayan buradaki toplantı tam 36 dakika sürdü. Toplantıda 22 Mayıs’ta kongre kararı çıktı. Kongre kararıyla ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan da geldi. Erdoğan ” Kongre süreci hayırlı olsun. Başbakan’ın kendi kararı” dedi.

Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Başbakan Davutoğlu açıklama yapıyor. Davutoğlu “mutabakatın olmadığı yerde aday olmayı düşünmem. Kongrede aday olmayı düşünmüyorum” dedi.  Davtuoğlu konuşurken AKP Konya milletvekili Kerim Özkul’un ağladığı gözlendi.

SATIRBAŞLARI;

Aziz milletim, değerli vatandaşlarım;

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve AKP Genel Başkanı olarak her birinizi selamlıyorum. Son 25 yıldır modern tarihin en köklü dönüşümlerin geçirildiği bir süreçteyiz. Bu 25 yıllık tarihte bir akademisyen olarak, bir başbakan başdanışmanı ve büyükelçi olarak, dışişleri bakanı ve başbakan olarak aziz milletimin hizmetinde olmak benim için en büyük gurur vesilesi oldu.

Partimizin olağanüstü 1. Kongresinde kurucu genel başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan kutsal bir emaneti devraldım. Orada yaptığım konuşmadaki temel hususları kendime şiar edindim. Geriye dönüp baktığımda bu hususlardan hiçbir şekilde ayrılmadığımı, hayata geçmesi için canla başla çalıştığımı düşünüyorum. Şahidimin aziz milletimiz olduğunu düşünüyorum.

Bugün, geldiğimiz noktada bundan sonraki gelecek perspektifimizle ilgili kanaatlerimizi paylaşmak gerektiği kanaatindeyim.

20 aylık süreç üçe ayrılabilir. Birinci dönem 28 Ağustos 2014'tle 7 Haziran 2015'tir. Bu dönemin en önemli meydan okuması kurucu, karizmatik bir liderden sonra AK Parti'nin seçime hazırlanmasıydı.

Geçmiş tecrübeler gösterdi ki karizmatik liderlerden sonra partiler güç kaybetmeye başlar.

Birçok yorumlar yapılıyordu. 3 dönemlik arkadaşlarla ilgili… Hamdolsun, benim AK Parti genel başkanlığımda buradan tek bir istifa yaşanmamış, tek bir kardeş ihtilafı yaşanmamış, partimizin omurgasından hiçbir şey eksilmemiştir. Geçmiş ANAP, Doğru Yol tecrübelerini bilenler bunu görürler. Yine 62. Hükümet döneminde hedefim suhuletle ülkeyi seçime götürmekti. Paralel yapı faaliyetleri, Suriye'de ortaya çıkan gelişmeler, birçok husus meydan okumaları beraberinde getiriyordu. Hamdolsun, 62. Hükümetimiz 7 Haziran'a ülkeyi suhuletle götürdü. Üçüncüsü başbakanlığım başladığı gibi güvenlik yönünden bir meydan okuma vardı. Kobane olayları, 6-7-8 Ekim olayları… Kapsamlı bir güvenlik planlamasını hayata geçirdik. Bu döneminde dördüncü hedefi Sayın Cumhurbaşkanımız dönemindeki yatırımların eksiksiz sürdürülmesi, ülkenin ekonomik istikrarının muhafaza edilmesiydi. Osman Gazi köprüsünün onurunu hep beraber yaşadık. Başımda bulunduğum Bakanlar Kurulu dönemlerinde hiçbir projenin takviminde aksama olmadı. 25 öncelikli dönüşüm programıyla ekonominin çerçevesi çizildi.

İkinci dönem en kritik dönemdi. Türk demokrasi tarihinin en kritik dönemiydi. 7 Haziran-1 Kasım arası. 13 yıllık iktidar, istikrarlı bir dönem sonrasında partimizin çoğunluğu alamaması sonucu puslu havayı seven bütün çakallar ortaya çıkmıştı. 7 Haziran'da partimizde hüzün vardı.


Editör: TE Bilisim