TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas'ın, ülkesinin artık Kıbrıs'ta garantör ülke olmak istemediği yönündeki açıklamasına ilişkin, "Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta müzakerelerin tekrar başlaması ve bu yıl içinde bir çözüme ulaşılması için gayret sarf etmesi lazım" dedi.

Çavuşoğlu, Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaretinde bir gazetecinin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas'ın, Kıbrıs'la ilgili "artık garantör ülke olmak istemedikleri" yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Çavuşoğlu, "Türkiye, uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalarla da teyit edilmiş Kıbrıs'ta garantör ülkedir. Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta müzakerelerin tekrar başlaması ve bu yıl içinde bir çözüme ulaşılması için gayret sarf etmesi lazım. Rum tarafının teşvik etmesi lazım ve Yunanistan'da pozitif bir rol oynaması lazım. Türkiye, bugün 2004'de olduğu gibi nasıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanındaysa ve çözüm için herkesten bir adım öndeyse bu iddialı bir laf değil, tüm eylemlerimizde söylemlerimizde bu kanıtlanmıştır. Tüm dünyanın da kabul ettiği bir şeydir bu. Yunanistan'ın da daha pozitif bir rol oynaması lazım ki bu yıl içinde bu müzakerelerden bir sonuç alalım'' yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Kıbrıs'ta 2 kurucu devletle birlikte bir çözüme ulaşalım. Yani 2013 yılı şubat ayındaki 2 liderin ortak açıklaması temeli üzerinde bir çözüme ulaşalım. İşte o zaman adadaki asker sayısı bakımında da Annan planına göre eğer kabul edilseydi Türkiye'nin 600 civarında askeri kalacaktı, Yunanistan'ın 900 civarında askeri kalacaktı. Zaten adada bir barış, çözüm olduktan sonra 2 halk beraber yaşadıktan sonra ve tüm doğalgaz ve petrol dahil tüm ekonomik çıkarlardan eşit bir şekilde faydalanmaya başladıktan sonra iş kendiliğinden yürümeye devam eder."

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın, adadaki müzakere sürecinin tekrar başlaması ve sonuç alınması için teşvik edici ve güven artırıcı adım atılması konusuna olumlu yaklaşması gerektiğini vurguladı.

Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs liderlerinin üçlü zirve yaparak, Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının paylaşımını görüştüğünün hatırlatılması üzerine de Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti olmadan Doğu Akdeniz'deki hiçbir kısıtlama hiçbir adım geçerli değilir. Buna da müsaade etmeyiz. Son derece nettir" dedi. 
Editör: TE Bilisim