Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamında bulunduğu New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Genel Sekreter Ban, Çavuşoğlu'nu yeni görevi dolayısıyla tebrik ederek Musul'daki rehinelerin kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rehinelerin kurtarılmalarını televizyondan seyrettiğini anlatan Ban, bölgedeki güvenlik tehdidinin Suriye'deki istikrarsızlıktan kaynaklandığını ve tüm bölgeyi etkilediğini vurguladı.

Görüşmede Çavuşoğlu, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı ve Arabuluculuk Dostları Grubu hakkında, Türkiye'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2016 yılında İnsani Zirve'nin Türkiye'de toplanacağını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM'ye tam destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini belirtti.

IŞİD'in hem Suriye'de hem de Irak'ta zemin bulduğuna dikkati çekerek bu güvenlik sorunun topyekün değerlendirilmesi gerektiğini ve tehditlerin kapsamlı bir stratejiyle çözülmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin her geçen gün yeni bir sığınmacı dalgasıyla karşı karşıya kaldığını bildirdi. Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulmasının gerekliliğine işaret eden Çavuşoğlu, bu bölgenin, sığınmacıların hayatlarını kolaylaştırmak için şart olduğunun altını çizdi.

Toplantıda Bakan Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların bölgeye Türkiye üzerinden girmesinin engellenmesi için Türkiye'nin attığı adımları da detaylı bir şekilde anlattı.

KIBRIS SORUNU

Görüşmede Kıbrıs konusu da gündeme geldi. Genel Sekreter Ban, müzakerelere BM olarak katkı vermeye devam edeceklerini, özellikle mutabakata varılan hususlar konusunda daha da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini, yeni danışmanı Espen Barth Eide'in yetenekli olduğunu ve sürece ivme kazandıracağını düşündüğünü ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu da hem KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun hem de Türkiye'nin çözüm için iradesinin tam olduğunu, sürece Türkiye olarak destek vermeye devam edileceğini, konunun Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile de görüşüldüğünü ve çapraz ziyaretlere destek vermeye devam edileceğinin bildirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu ayrıca Kıbrıs konusunda güven arttırıcı önlemler konusuna da dikkati çekti.

Genel Sekreter Ban da Somali ve Libya konusunda Türkiye'nin katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Gazze'de ateşkesin sağlanması hususunda Türkiye'nin çabalarının çok önemli olduğunu vurguladı.
Editör: TE Bilisim