Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB konsey toplantısında Kıbrıs sürecini kesmenin ötesinde Türkiye'nin AB sürecini kesme amacına yönelik bir girişim yaptığını kaydetti.

“Sanıyorum alınan kararlar içerisinde Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu talebinin karşılanması reddedildi. Böylelikle çok önemli addettiği hamleden mahrum kalmış oldu” diyen Bozkır, “Daha önce de ifade etmiştim AB'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu tür hamlelerine ihtiyacı yoktur. Türkiye bu kadar güçlü bir ülke olarak ve karşılıklı çıkar mevcut iken bu tür hamleleri önlemeye muktedir bir ülke olacaktır. Bu iki husus açısından konsey toplantısı önemliydi” şeklinde konuştu.

“AB ZİRVESİ ÖNEMLİ BİR TOPLANTIYDI”

AK Parti İl Teşkilatı'nca Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozkır, "AB zirvesi önemli bir toplantıydı. Yeni yapılar oluşuyor" dedi.

Bir gazetecinin, "AB zirvesinden çıkan sonuçta, Angele Merkel AB'nin ekonomisinden kaygı duyduğunu söyledi. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz. Bu Türkiye'ye nasıl yansır?" sorusunu Bozkır, şöyle yanıtladı:

"AB zirvesi önemli bir toplantıydı. Yeni yapılar oluşuyor. Meclis AB parlamentosu seçimi yapıldı. Komisyon yeniden oluşuyor, konsey yeniden oluşuyor. Tabii geleceğe bakış açısından da AB'de yeni düşünceler var. Yeni yönelimler var. Dolayısıyla Almanya şansölyesinin ifadeleri de önemli. Tabiatıyla AB artık ekonomik bakımdan belkide 10 yıl öncesinin refah dağıtan, ülkelerine çok büyük imkanlar sağlayan bir kurumu olmaktan çıkmış vaziyette. İflas eşiğinde olan bazı ülkelerine dahi çok fazla yardımcı olamadı" yanıtını verdi.

Bütün rakamları düzgün olan tek ülkenin Almanya olduğunu belirten Bozkır, Almanya'nın ihracatı ve bütçesinin fazla veren bir ülke olduğunu dile getirdi.

"O nedenle diğer ülkelere güç katmak için AB imkanlarından sağlanacak kaynakların Almanya üzerinden sağlanmasını istemiyor. Merkel'in esas düşüncesi budur" diyen Bozkır, şöyle devam etti:

"Neticede AB'de 28 ülkeden oluşan büyük bir ekonomik yapıdır. Kendi hedeflerini kendileri, bir ülkenin söylemine bakmayarak saptaması lazım. Burada bir önemli hususu daha dikkatinize getirmek istiyorum. Hatırlayacaksınız Kıbrıs Rum Yönetimi, bu konsey toplantısında Kıbrıs sürecini kesmenin ötesinde Türkiye'nin AB sürecini kesme amacına yönelik bir girişim yaptı. Ancak sanıyorum alınan kararlar içerisinde Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu talebinin karşılanması reddedildi. Böylelikle çok önemli addettiği hamleden mahrum kalmış oldu. Daha önce de ifade etmiştim AB'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu tür hamlelerine ihtiyacı yoktur. Türkiye bu kadar güçlü bir ülke olarak ve karşılıklı çıkar mevcut iken bu tür hamleleri önlemeye muktedir bir ülke olacaktır. Bu iki husus açısından konsey toplantısı önemliydi."

YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN SINIRINDAKİ TEL ÖRGÜLER

Bozkır, bir başka gazetecinin, "Suriye ve Kuzey Irak'tan birçok mültecinin geldiği görülmektedir. Biz sınır kapılarımızı açarken Bulgaristan ve Yunanistan'ın tel örgülerini 3 metre boyutuna getirmesi sizce AB'nin Türkiye'ye olan tutumu mudur?" sorusuna da Türkiye'nin hak etmediği bir durumla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tel örgüyle dünyada hiçbir şeyin önlenemediğini aktaran Bozkır, "Ne duvarlar ne tel örgüler istenmeyen olayları önlemeye muktedir değildir. Ama kendilerini rahat hissediyorlar. Tel örgülerini koydular. Esas önlemler Türkiye'nin uyguladığı sınır güvenliğiyle ilgili, illegal göçün önlenmesiyle ilgili önlemlerdir. Bunlar zaten yürürlüğe girdikçe tel örgülerin de hiçbir anlamı kalmayacaktır. Dolayısıyla biz geleceğe ümitle bakıyoruz."

Bozkır, Edirne'nin önemli bir konumda olduğunu ve yeni yatırımlar yapılacağını dile getirdi.

Bakan Bozkır, daha sonra ETSO toplantı salonunda AK Parti Edirne İl Teşkilatı'nca gerçekleştirilen İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı. 
Editör: TE Bilisim