HDP’nin, IŞİD’in Suriye’nin Kürt bölgesindeki Kobani’ye yönelik saldırılarını ve Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni yapmadığını gerekçe göstererek halka sokağa çıkma çağrısında bulunmasıyla başlayan olaylar dün sabah saatlerinden itibaren boyutlanarak arttı. Akşam saatlerinde ise birçok kentten ölüm ve yaralanma haberleri gelmeye başladı.
Okulların, otobüslerin yakılmasına yönelik başlayan tepki de bazı kentlerde Türk bayraklarının ve Atatürk heykellerinin yakılmasıyla daha da arttı. Bazı kentlerde ise PKK’nın şehir ve gençlik yapılanmaları ile Hizbullah’ın silaha veda ettiğini bildirerek Hüda Par’ı kuran taraftarları arasında çatışmalar yaşandı.

Birçok kentte ise polis şiddeti iddiaları sosyal medyaya yansıdı. Kentlerden yükselen dumanlar ve olayların daha da büyük boyutlara tırmanma ihtimali ardı ardına “sokağa çıkma yasağı” kararları alınmasına yol açtı. Diyarbakır ve Batman’ın yanı sıra Mardin 6 ilçesinde, Van, Muş ve Siirt’in birer ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır’da bugün ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi.
Van ve Hakkari’de üniversiteler eğitime ara verme kararı aldı. Böylece 1992’deki Nevruz’da çıkan olaylar nedeniyle OHAL uygulanan 3 kentte ilan edilen sokağa çıkma yasağından bu yana en kapsamlı yasak kararı alınmış oldu.
Çıkan olaylarda 14 kişi öldü. Resmi kaynaklara göre Diyarbakır’da 8, Siirt’te 2, Mardin’de 2 ve Muş ve Batman’da da 1’er kişinin öldüğü bildirildi. Aralarında ikisi emniyet müdür yardımcısı 31 polis olmak üzere yüzlerce kişi yaralandı.

Polisten gazlı müdahale

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi, Vilayetler Birliği Anaokulu, Hükümet Konağı ve PTT şubesi taşlı saldırıda hasar gördü. Göstericilere polis gaz ve basınçlı suyla müdahale etti. Gün boyu süren olaylarda 16 kişi yaralandı.
Bu arada Hüda-Par’lılar da ilçe binalarına pompalı tüfekle ateş açıldığını ve iki kişinin yaralandığını iddia etti. Olayların büyümesi üzerine Mardin Valiliği kararıyla Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Mazıdağı ve Savur ilçelerinde dün saat 17.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Van’da da polisin yoğun önlemleri nedeniyle ana caddelere çıkamayan protestocular gece boyunca ara sokaklarda ve mahalle aralarında ateş yakıp IŞİD’i protesto etti. Olayların büyümesi üzerine Valilik saat 18.00’den itibaren ikinci bir emre kadar Erciş’te sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Siirt’te 2 kişi öldü

Siirt Valiliği, olayların sürdüğü Kurtalan ilçesinde sabah saat 08.00’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan ilçesinde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Ak Partili Belediye Başkanı Nevzat Karatay’ın evine eylamciler saldırdı. Başkan Karatay’ın yakınları tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybederken, Cihan Ecer, Hikmet Baydan, Mehmet Çiçek, Necmettin Çelik ve Kurtalan eski Belediye Başkanı BDP’li Necat Yılmaz’ın oğlu Cüneyt Yılmaz yaralandı.

Diyarbakır Valiliği, iki gündür süren ve şehrin geneline yayılan olaylar nedeniyle dün saat 22.00’den itibaren kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İki gündür yaşanan olaylarda ilk belirlemelere göre 8 kişi öldü.

Batman Valiliği, iki gündür olayların sürdüğü kentte ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Çıkan olaylarda 23 yaşındaki Emrah Demir yaşamını yitirdi.

Muş’un Varto ilçesinde 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sokaklar savaş alanına döndü

Bingöl’de DBP’lilerin İslah-Der binası önünden geçiş sırasında gerginlik yaşandı. Aralarında yüzleri kapalı protestocular ile dernek üyeleri arasındaki tartışma kısa sürede taş ve sopaların kullanıldığı kavgaya dönüştü.

Antalya’daki eylemciler gaz bombası atan polise, taşla karşılık verdi. Yoğun biber gazından çok sayıda kişi etkilendi. Öğleden sonra da yaklaşık bin kişilik grup Türkce ve Kürtçe sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Gruba ’Bozkurt’ işareti yapan bir kişi protestocu grupta bulunanlar tarafından linç edilmek istendi. Çıkan olaylara polis gaz bombası ve TOMA’yla müdahale etti. Olaylarda bir polis memuru yaralanırken bazı eylemciler gözaltına alındı.

Pompalı tüfekle ateş etti

Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde toplanan bir grup IŞİD’i protesto etti. 30 kişilik grup daha sonra Gölbaşı semtinde bulunan evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş atarak camlarını kırdı. Evleri hasar gören ve saldırıya uğrayanlar, gruba taş, satır ve sopalarla mühadale etti. Daha sonra 18 yaşlarındaki bir kişi elindeki pompalı tüfekle göstericilere doğru ateş etmeye başladı. Polis öfkeli kişilere biber gazıyla müdahale ederken, pompalı tüfek ateş açılması sırasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla çeşitli hastanelere kaldırılırken olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.

Bursa’da IŞİD protestosunda PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan gruba, Türk Bayrağı açan başka bir grup tepki gösterdi. Çevik Kuvvet ekipleri, iki grup arasındaki gerginliği engellemeye çalıştı. Protestoculara yerlerdeki parke taşlarını sökerek, polise ve gelen gruba fırlattı. Olay sırasında, 10’a yakın polis yaralanırken, 7 gösterici gözaltına alındı.

31 polis yaralandı

Yurt genelinde meydana gelen olaylarda toplam 31 polis yaralandı. Denizli’de, 200 kişilik grup, yürümelerine izin vermeyen polise taşlarla saldırdı. Başına taş isabet eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Gülsezer ile 4 kişi yaralandı. TOMA’larla birlikte eylemciler dağıtılırken, sokak aralarında kovalamacalar yaşandı. Eylemciler, park halindeki bazı araçlara da taş atarak zarar verdi.
3 şüpheli gözaltına alındı. Van’da trafik ekiplerine ait polis aracı atılan molotofla yakılırken, 1’i emniyet müdür yardımcısı 5 polis atılan taşlarla yaralandı. Diyarbakır’da iki gündür süren olaylar akşam da devam etti. Merkez Sur İlçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde nöbet tutan polislerin üzerine uzun namlulu silahla ateş açıldı. Ara sokaktan açılan ateşte seken bir kurşun nöbet tutan polisin ayağını sıyırdı. Hastaneye kaldırılan polisin tedaviye alındığı, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Adıyaman’da çıkan olaylarda ise 14 polisin yaralandığı öğrenildi.

Varto’da bir genç öldü

Muş’un Varto ilçesinde dün esnaf kepenk açmadı. Cadde ve sokaklarda barikat kuran gruplar, Kobani’ye destek sloganları attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik tırmandı. Çıkan olaylar sırasında ateşli silahla başından vurulan inşaat işçisi Hakan Buksur (25) yaşamını yitirdi. Başından vurulan Mehmet Salih Bingöl (24) ile başına gaz kapsülü isabet eden Diyar Barut (19) Muş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Muş İstasyon Caddesi’nde önceki akşam barikat kuran ve ateş yakan göstericiler caddedeki bir mağazayı ateşe verdi. Polis, yangını TOMA’dan püskürtülen suyla söndürdü.

On üç yaşındaki çocuk vuruldu

Batman’da IŞİD’in Suriye ve Irak’taki saldırılarını protesto etmek amacıyla toplanan grup cadde ve sokakları lastik yakarak trafiğe kapattı. Bazı mahallelerde evlerde tencere- tava çalındı, ışık kapatma eylemleri yapıldı. Silah seslerinin de yükseldiği kentte, 13 yaşında adı henüz öğrenilemeyen bir çocuk Atatürk Parkı civarında isabet eden 2 kurşunla ağır yaralandı.
Kentte yüzleri poşuyla kapalı bazı kişiler Hür Dava Partisi (Hüda-Par) İl binasını taşlayıp, önünde bulunan iki otomobili ateşe verdi. Batman M Tipi Cezaevi’nde de tutuklu ve hükümlülerin sürekli slogan attıkları duyuldu.

Editör: TE Bilisim