Trigliseritle tanıştığım 2004 yılından sonra aradan geçen 15 yılda  neler olduğuna ve kan yağları konusunda  söylenenlere bakalım önce isterseniz.

Dedik ya; Bugün Tıp dünyası bu konuda 2 ‘ye ayrılmış durumda.

Mesela 2011 yılında ;

Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu 2011 yılında Habertürk’ te yayınlanan Sansürsüz programında şöyle diyordu; 

“Bir kardiyolog olarak ben kolesterol ilacı yazıyorum ama çok, çok, çok az yazıyorum. Ben inanıyorum ki bugün kolesterol ilacı kullananların yüzde 80’ i ilaçları boş yere alıyorlar. Muayenehaneme gelen 10 hastanın 6’ sının ilacını bıraktırıyorum, belki 1 veya 2 hastaya yeni ilaç başlatıyorum. Hastalar iyi diyet yaparlarsa kesinlikle kolesterolleri düşer.”

Yine ayni yıl bir başka hekim

Kardiyoloji uzmanı Dr. Olcay Emel’in düşünceleride bu yönde 

“Günümüzde milyonlarca gencecik insanın statin kullanması hekimlerin cahilliği ve ilaç firmalarının şişirmesinden kaynaklanıyor olabilir.

 Ama  yoğun genetik yükü olanları da iyi seçmek gerekli… Kardiyoloji dernekleri de fazla statin kullanılmasını vurgulamıyor ama belki de gereksiz kullanmanın sakıncalarını daha çok vurgulayabilirler.” Diyor.

Kalp-damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez bir televizyon sohbetinde diyor ki: 

“Doğru bildiğimiz yanlışlardan birisi bir defa kolesterol, çok büyük bir yanlış. Gördük ki özellikle son zamanlarda çıkan bazı kolesterol düşürücü ilaçlar çok fazla düşürünce Amerika’da bazı ilaçlar piyasadan toplandı. Gördük ki çok düşük kolesterol o kadar iyi değil. Benim ameliyat ettiğim hastaların yüzde 50’sinden fazlasının kolesterolü normal. Kan yağları normal. O ince büyüyü tam çözebilmiş değiliz. Ayrıca çok düşük kolesterol kanser nedeni. Onun için normal sınırının altına düşürmemeliyiz. Şeker gibi. Şekerinizi 60′a düşürürseniz hipoglisemiye girersiniz, kolesterol de çok düşük olunca hem hormonlarımız bozuluyor, hem metabolizmamız bozuluyor. O bahsettiğim Alzheimer, görme bozuklukları, psikolojik bozukluklar, kısırlık, cinsel güçsüzlük, hastalıklar ortaya çıkıyor. Her şey normalinde olmalı.” 

2015 yılında yapmış olduğu konuşmasında

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükustanın tesbitleri ise daha da önemli

Bakın ne diyor Ahmet hoca;

‘’Tüm dünyada on milyonlarca insan tarafından kullanılan statinlerin diyabet, hafıza kaybı, akut böbrek yetersizliği gibi ciddi risklerinin ilaçların piyasaya çıkmasından 25 sene sonra ortaya çıkmasına ne demeli bilemiyorum.

Statinlerden kim bilir kaç kişi zarar gördü, kaç kişinin hayatı karardı ve sonlandı ve daha kaç sapasağlam kişiyi bu ‘akıbet’ bekliyor acaba?

Kolesterol ilacı içenlere üstün cesaret madalyası verilmelidir” demişti.

Dr. Ümit Aktaş ‘’Kolesterol yalanlar ve kolesterol ilaçları ‘’adlı 2016 yılında yayınladığı makalesinde bakın ne diyor.

Tıp, yeni araştırmalar ve bu araştırmalardan elde edilen bulgular ışığında sürekli değişen bir bilim. Peki, eğer bir Doktor okulda,10 sene hatta 20 sene önce öğrendiklerini kanun beller ve yayınları takip etmezse ne olur?

Cevap basit: Hastalarını artık geçerliliğini yitirmiş bilgilerle tedavi etmeye kalkışır. Maalesef bu son derece sık rastlanan bir durum.  

Bu dünyanın birçok yerinde böyle. 
KKTC 'de mi.
Tecrübelerimiz bizdede çok farklı olmadığını gösteriyor.

Kolesterol için yukarıda yazılıp söylenenler  ne yazık ki kandaki bir başka yağ olan ve  tedavi adı altında  ayni tip ilaçlar reçete edilen Trigliserit içinde geçerli.

Devam edeceğiz...