Bakan Eroğlu, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi.

"Asrın Projesi" olarak adlandırılan "KKTC Su Temin Projesi"nin hayata geçirildiğini hatırlatan Eroğlu, "Bizim görevimiz Alaköprü Barajı'ndan Geçitköy Barajı'na su iletmekti ama daha sonra Kıbrıs içindeki iletim hatlarının, arıtım tesisi, terfi hatlarının gecikeceğini anlayınca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan talimatıyla o işe de girdik." ifadesini kullandı.

Şu ana kadar 477 kilometre ana isale hattı, içme suyu depoları, içme suyu arıtma tesisi ve terfi merkezi yaptıklarını aktaran Eroğlu, ana hatlardan içme suyu depolarına bağlantıların da yapılması talebi üzerine Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı doğrultusunda bu hizmetin de gerçekleştirildiğini bildirdi.

"Bizim oradaki vazifemiz yüzde 99 oranında tamamlandı." diyen Eroğlu, suyun işletilmesi konusuna da değindi.

Eroğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz aslında işletmeci bir kurum değiliz. Türkiye'de de yapıyoruz, ilgili kurumlara devrediyoruz. Biz yatırımcı bir kurumuz, yatırım yaparız, işletmeciye devrederiz. İster içme suyu olsun ister sulama suyu. Kıbrıs'ta 'bir yıl Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilsin' denildi. Biz bir yıldır işletiyoruz, yıl sonunda süre doluyor. Temin edilen su sadece içme suyu maksatlı değil, oradaki mümbit toprakları da sulayacağız. Kıbrıs 'Yeşil Ada' dedik ama yeşilliği de kalmamış. İnşallah bu suyla beraber tekrar 'Yeşil Ada' olacak. KKTC bizim gönül bağımız olan, kardeşlerimizin bulunduğu bir yer. Biz de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak buraya, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla suyu götürdük."

Bakan Eroğlu, talimatı doğrultusunda Orman teşkilatının da KKTC'ye destek verdiğini, mesire alanları ve ağaçlandırma faaliyetlerinin yapıldığını ifade etti.

Atık suları ileri derece arıtarak sulama suyu olarak kullanmak istediklerini vurgulayan Eroğlu, şu görüşlere yer verdi:,

"Oradaki ovaları da sulamak bizim boynumuzun borcudur. Bu maksatla orada ilk adım atıldı. Geçitköy Barajı'ndan oradaki ovalara su götürecek iletim hattı ve dev tüneller var. Bu tünellerin inşaatı çok önemliydi. Bununla alakalı projeler tamamlandı ve bu yıl inşallah Mayıs, Haziran aylarında ihalesi yapılacak. Böylece sulamayla alakalı inşaatlar da bu sene dev bir yatırımla başlıyor. Kullanılan suyun arıtılarak orada boşa israf edilmemesi açısından ileri arıtılarak sulama suyunda ve yer altı suyunda kullanılması için de bir proje yapıldı. Eskiden vatandaş tuzlu su içiyordu, makineler arıza yapıyordu, yüksek enerji masrafları vardı ama şu anda KKTC Torosların memba suyunu içiyor. Bu bizim için de büyük bir gururdur ve bu proje dünyada bir ilktir."

 "PROJE KKTC'NİN TOPRAKLARINA HAYAT VERDİ"

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu ise Türkiye'nin kendi coğrafyası dışındaki her yere hizmet edebilecek duruma gelmesinden gurur duyduklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Şaheseriniz olan KKTC Su Temin Projesi, KKTC'nin topraklarına hayat verdi. KKTC halkı şimdiki suyun kıymetini en bilen bir halk. Ne kadar övünseniz, biz de sizinle ne kadar övünsek, bunu ifade etsek azdır." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim