Bilgisayar kullanıcılarını en büyük sorunlarından birisi özellikle de bilgisayarda ortaya çıkabilen yer sorunlarıdır. Bilgisayarda arşivlenen dosyaların kabarması ile birlikte bilgisayar hafızasında yeterli düzeyde yer kalmaması bilgisayarın yavaşlanmasına, verimli bir kullanım sağlanamamasına ve hatta sistemsel sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bunun önüne geçebilmenin en iyi yolu ise bilgisayarda bulunan dosyaları sıkıştırmak geliyor. Bir program yardımı ile bu tarz arşivde bulunan dosyaların sıkıştırılması ile boyutlarında yüksek oranda küçülme sağlanarak, yer açısından büyük bir avantaj sağlanabiliyor. Bu neden ile de günümüzde her Windows işletim sistemine sahip olan bir bilgisayar kullanmakta olan bilgisayar kullanıcısının bilgisayarında bulunan bir program olarak öne çıkıyor.

WinRAR programı, Windows işletim sisteminde kullanım amaçlı olarak shareware dosya arşivleme ve veri sıkıştırma programı olarak geliştirilmiştir. İlk versiyonu ile 1995 yılında bilgisayar kullanıcıları ile tanışan bu sıkıştırma programı sadece bilgisayardaki yer sorunlarında değil aynı zamanda da internetten indirilen herhangi bir dosyanın açılabilmesi içinde gereklidir. Çünkü günümüzde internete yüklenmekte olan pek çok dosya sıkıştırılarak yüklenmektedir. Böylece hem daha hızlı bir yükleme gerçekleşiyor hem de dosyanın bozulmadan daha kolay şekilde internet kullanıcıları ile paylaşılabilmesine sağlıyor. Bu gibi nedenlerle internetten indirilen dosyalar sıkıştırılmış olarak bilgisayara iniyor.

Bu dosyaları açabilmek içinde Winrar’ ın bilgisayarda bulunması ve dosyanın arşivden çıkarılması yani sıkıştırılmış halden normal haline getirilmesi gerekiyor. Günümüzün en çok kullanılan bu arşivleme ve sıkıştırma programı sayesinde CAB, ARJ, LZH, ACE, 7-Zip, TAR, GZip, UUE, BZ2, JAR, ISO ve Z arşivlerini bilgisayarda açabilmek mümkündür. Bu programın daha pek çok özelliği de bulunuyor. Özellikle de çok ciltli arşivlerde yaşanan en büyük sorunlardan birisi olan eksik parçalar konusunda yeniden yapılandırmaya izin veren kurtarma ciltleri bulunmaktadır.

Türkçe dil desteğine sahip olması sayesinde de kullanım açısından oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu özelliklerinin dışında da günümüz bilgisayar dünyasında en çok kullanılan arşivleme ve sıkıştırma programının en önemli avantajlarından birisi de kesinlikle dosyaların güvenliğini sağlamasıdır. Çünkü dosyaların rarlanması yani sıkıştırılması veya arşivlenmesi sırasında isteğe bağlı olarak 128 bitlik Advanced Encryption Standard (AES) ile arşiv şifresi koyma özelliği bulunuyor. Böylece dosyanın kırılması son derece güç olan şifrenin girilmemesi durumunda kesinlikle açılmamasını sağlayarak arşivlenen dosyaların güvende kalması sağlanabiliyor. Bu gibi özelliklere sahip olması nedeni ile oldukça yaygın şekilde kullanılan bu fonksiyonel programın boyutu ise oldukça küçüktür.

Winrar programını indirmek için tıklayın.

Editör: TE Bilisim