TC Yardım Heyetinin kültür işlerine ayrılan bütçesi neden Devlet Tiyatroları’nın kültür işleri için kullanılamıyor? Öncelikli sorum budur. Ülkemizde TC yardım Heyeti’nin birçok yere katkısı küçümsenemez. Özellikle Kültürel faaliyetlerde yaptıkları aşikardır. Ama gel görün ki bugün Devletin elinde olan ve kültür hizmeti veren Tiyatrolara henüz bir katkı ayrılmış değildir.

Öncelikle ülkemizin en sessiz sedasız işlerini yürüten dairelerinden biri olan Devlet Tiyatroları’nı ele almak isterim. En küçük ama sorunu en büyük olan dairemizin geçtiğimiz aylardan bugüne süren bir dizi gösterileri oldu. Yetersiz kadrosu ile bunu hissettirmeden gösterilerini halkla buluşturan sanatçılar, kıt kanaat imkânlarla sürdürdükleri çalışmaların meyvelerini aldı diye düşünüyorum.

27 Mart Dünya Tiyatrolar günü dolayısı ile bazı siyasilerimiz, bakanlarımız açıklama yaparak bu işe gönül veren, emek veren sanatçılarımızın da DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ’nü kutladı. Gönül isterdi ki sözlerin hayat bulması ile değersiz kılınan sanatçılara hak ettikleri desteğin ve değerin verilmesi. Ama maalesef ki bu bizim ülkemizde zor değil nerdeyse imkânsız hale getirildi.

Örtülü ödenek altında harcanan meblağlar düşünüldükçe neden bir resmi devlet dairesinin kültürel faaliyetlerini sürdürmek amaçlı katkı yapılmasın ki?
Öncelikle yangından hasar gören ve 16 yıldır terk edilmiş binaları daha bu yıl yavaş yavaş temizlenerek kısmen kullanılır hale getirildi.

Öncelikle TC Yardım Heyeti’nin Kültürel etkinlikler adı altında Tiyatrolara ayrılan ama kullanılmayan bütçesi neden beklemede? Ya da diğer bir sorum TC Yardım Heyeti’nin Kültürel etkinlikler bağlamında Devlet Tiyatrolarına ayrılan kaynağı ne kadar?

Bugün 5 milyon TL’lik kaynağa ihtiyaç duyulan projeleri için ‘’kaynak yok’’ diyen Devlet Tiyatroları müdürü neden TC Yardım Heyeti’nin Kültürel bağlamda harcanan etkinlik paralarından talep etmiyor?

Geçtiğimiz yıldan beridir hiçbir şekilde kullanılmayan ve kültürel faaliyetler adı altında ayrılan parayı neden Devlet Tiyatroları kullanamıyor?
Yanarak hasara uğramış, tadilat isteyen binanın bitmesi için elini taşın altına koyacak tek bir yetkili yokken TC Yardım Heyeti’nin bu amaçla ayrılan hiçbir bütçesi yok mu?

Geleceğin sanatçıları için geleceğe nasıl yatırım yapılacak ya da geleceğin sanatçıları nasıl çalışmalarını sürdürecek?

Kaldı ki yanan bir bina var ve kimse o binayı yıllarca kullanama ihtiyacı neden hissetmedi . 16 yıl neden beklendi? Pes dedirtecek durumun kahramanları kimler esas onlara bunu sormalı.

Uzun süre kapalı ve kötü durumda bırakılan binaya belki talip yok ama bu insanların bu binaya ihtiyacı var.
Umarım TC Yardım Heyeti Kültürel miraslarımıza sahip çıktığı gibi bu tür kültürel projelere de katkı koyar.