Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), yasası sayesinde oldukça kuvvetli bir kurumdur. Çoğu konudaki etki gücü, Sağlık Bakanlığı'nda bile yoktur. Tabiri caize, bir doktoru vezir de eder rezil de! Dolayısıyla, tarihi boyunca, siyasetin arka bahçesi olmaktan da bir türlü arınamamıştır.

Ülkemizde sağlıkta, sadece sistemle ilgili değil, yasaların ve tüzüklerin çıkarılması, yorumlanması ve uygulanması konularında da sorunlar yaşanmaya devam ediyor.

KTTB bu aralar, Reklam Tüzüğü’ne takmış durumda! Sağlıkla ilgili hiçbir konu elbette başıboş bırakılmamalı. Ancak, yasalar ve tüzükler, çıkaranların boyunu aşmamalı, amacına uygun ve uygulanabilir olmalıdır!

Geçtiğimiz günlerde KKTB Yönetim Kurulları Konseyi, üyelerine gönderdiği elektronik posta yoluyla, KTTB Reklam Tüzüğü’ne uyulması konusunda ‘’son uyarısını’’ yaptı.

Bu uyarılardan bazıları:

  • Hekimler ve sağlık kuruluşları, kara yolları, hava ve deniz limanları, parklar, bahçeler, spor alanları, üniversite kampüsleri ve kamuya açık diğer alanlarda bulunan bilboardlar, ilan veya reklam panoları vasıtasıyla herhangi bir duyuru, ilan, duyuru veya reklam yapamazlar.

  • Hekimler ve sağlık kuruluşları, ülke hudutları dahilindeki kara yollarında seyrüsefer eden herhangi toplu taşıma aracı veya motorlu nakil aracı vasıtasıyla herhangi bir duyuru, ilan, duyuru veya reklam yapamazlar.

  • Bir Tabip veya Diş Tabibi, önceden kazanmış olduğu mesleki veya akademik unvanlarını yalnızca Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yasası hükümleri uyarınca kayıt edilmiş olmak koşulu ile kullanabilir ve kendisini bu unvanlarla tarif edebilir.

Bana sorarsanız, KTTB’nin reklam tüzüğü baştan sona anomalilerle dolu. Konumuz bu değil, Reklam Tüzüğü’nün nasıl uygulanacağı aslında.

Reklam Tüzüğü’nü iyi okuduğumuzda, KTTB’nin bakış açısına göre, bunu açık ara ihlal edenin hangi kurumlar olduğu gayet aşikardır. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Girne Suat Günsel Üniversitesi Hastanesi!

Neden mi? Doğrudan olmasa da dolaylı olarak her yerde bu üniversitelerin isimleri, afişleri, bildirileri, bilgilendirmeleri, akademik ünvanları geçiyor ve öncesinde KKTB’den hiçbir izin alınmıyor.

Hadi bunu geçtim. Bu ülkede, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, onlarca doktora akademik ünvan verdi, vermeye de devam ediyor. Bunlardan birisi de benim üstelik. Yakın Doğu Üniversitesi Hasrtanesi’nden ayrıldıktan sonra, ‘’bilinçli’’ olarak Yrd. Doç. Ünvanını kullanmaya devam ettim. Üstelik YÖDAK’a da yazı yazarak, bu ünvanı KKTC’de kullanıp kullanamayacağımı sordum ve olumlu cevap aldım. Vakti zamanında, tüm belgeleri KTTB’ye de teslim ettim. Bunları yapmamdaki temel amaç, ülkemizdeki akademik ünvanların verilmesi konusundaki çarpıklığa dikkat çekmekti. Çünkü, Sağlık Bilimleri alanındaki akademik ünvanlar, YÖDAK Yasası’na göre, YÖDAK tarafından verilir. Ancak, ülkemizde akademik ünvanları, YÖDAK adına, üniversitelerin kendisi veriyor. Üstelik hiçbir üniversite hastanesinin akademik unvanı KTTB tarafından tanınmıyor. Evet tanınmıyor! Ve bizler bu ünvanları kullanıyoruz! Özetle, konu arap saçı!

Daha da ileriye gidelim o zaman. KTTB Yasası’na göre, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin normalde asistan alımıyla uzman yetiştirme ve uzman olmuş bir kimseye yan dal eğitimi verme yetkisi de yok! Peki pratikte durum nasıl? Eğitimler verildi, veriliyor, o kişiler hasta bakıyor, ameliyatlara giriyor! Detayını araştırmak da KTTB Yönetim Kurulları Konseyi nezdinde KTTB Başkanı Dr. H. Özlem Gürkut’a ve ekibine düşüyor!

Çünkü son söz olarak: ‘’Reklam düzenlemelerimizi bu vesile ile bir kez daha bilginize getirmeyi ve Birlik Yönetim Kurulunun bu düzenlemelere aykırı davranışlara hiç bir şekilde müsamaha ve/veya anlayış göstermeyeceği hususunda dikkatinizi çekmeyi ileride herhangi bir olumsuzlukla ve/veya ihlalle karşılaşmamak adına görev biliriz. Saygılarımızla.’’ deniliyor elektronik postanın sonunda.

Ben de son söz olarak diyorum ki:

  • Bakalım, KTTB’nin gücü, doktorun siyasi görüşü, görev yeri, kişisel ilişkileri gibi nedenlerden etkilenerek yanlış yerlere kanalize oalcak mı? Aba altından sopa göstermek misali, üç-beş masum hekimin başı yanacak mı?

  • Bakalım, KTTB’nin gücü, her kişi ve kuruma ‘’eşit ölçüde’’ yetebilecek mi?

  • Bakalım, Sayın KKTB Başkanı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. H. Özlem Gürkut’un gözünden kaçan ve bir zamanlar ‘’Onkoloji Yan Dalı’’ yapmak için gittiği ve Yan Dal Uzmanı olmadan ayrıldığı halde, Yakın Doğu Üniversite Hastanesi’nin web sayfasında hala yer alan, kendileri ile ilgili aşağıdaki bilgilendirme, oradan kaldırılacak mı?

İşte çelişkiler, işte arap saçı!

Buyrun çıkın işin içinden!...

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899