Ocak ayındaki transfer dönemi Türkiye'nin tüm dört ligindeki kulüplere, fark yaratabilecek oyuncuları kadrosuna katmak ve sezonun gidişatını değiştirebilmek için harika bir fırsat sundu. İster şampiyonluk mücadelesi versin, ister bir üst lige çıkmak için yarışsın veya küme düşmekten kurtulmaya çalışsın, yeni transferler takımların moralini yükseltmek ve onları doğru yöne çekmek için gereken etkiyi yapabilir. Teknik direktörlerin piyasadaki uygun fiyatlı oyuncuları alabilmek için becerikli olmaları gerekiyor, ancak Türkiye'deki kötü ekonomik durum yeni oyunculara harcayabilecekleri para miktarını kısıtladı. 998 transfer arasında yalnızca 89 tanesi Süper Lig takımlarını içeriyordu, ki bu da en üst ligdeki takımların bile durumdan ne kadar etkilenmiş olduğunu göstermeye yetiyor. ve küme düşmeme mücadelesi sonuna kadar sürse de maddi kısıtlamalar sezonun geri kalanının nasıl geçeceğini belirlemede önemli rol oynayabilir.

 

Düşük rekabet gücü

 

Türkiye'deki kulüpler arasında gerçekleşen yurtiçi transferler altyapıdan yetişen yerli yeteneklerin düzenli olarak ilk onbirde yer alma şansı bulması açısından faydalı, ancak  kadrolarını yurtdışından katkılarla genişletmek gibi daha büyük umutları olanlar hayal kırıklığına uğramış olabilir. Türkiye futbolundaki ekonomik durum sebebiyle kulüpler dünyadaki diğerlerine denk teklifler verememiş veya aynı maaşları sunamamış olabilirler. Günümüz futbolunda her şeyi para belirliyor; kulüpler, yaşam kalitelerini arttıracak yüksek maaşların cazibesine kapılan oyuncuların satışa çıkarıldığı şişirilmiş bir piyasada her zaman en iyi fiyatı arıyorlar. Maddi zorluklar yaşayan Süper Lig takımlarının küresel piyasada rekabet etmesi ve tanınmış oyuncular alarak Türk futbolunun kalitesini yükseltmesi mümkün olmayacaktır. Galatasaray bunun çok iyi bir örneği, nitekim Hamza Hamzaoğlu kulübün Türkiye ve Avrupa'daki son derece yüksek saygınlığına rağmen kadrosuna hiç yeni oyuncu katamadı.

 

Azalan saygınlık

 

Süper Lig en üst kalite oyuncuların gelişinden yalnızca stadyumlardaki taraftar sayısını arttırdığı için değil, aynı zamanda Türk futbolunun saygınlığını yükselttikleri için de yararlandı. Didier Drogba Galatasaray'daki sözleşmesinin bitmesinin ardından Chelsea'ye geri dönmüş olsa da, Wesley Sneijder, Diego Ribas, Demba Ba ve Oscar Cardozo gibi oyuncular ligde kalitelerini ortaya koymaya devam ederlerken, burada bulunmaları lige de fayda sağlıyor. Ancak, birçok Süper Lig kulübünün ekonomik açıdan zor durumda olması sebebiyle büyük isim transferleri vakitsiz bir şekilde duraklıyor olabilir ve bunun Türk futbolunun saygınlığında yarattığı düşüşün etkileri olumsuz olabilir.

Editör: TE Bilisim